П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧоловікам з інвалідністю дозволено перетинати кордон під час воєнного стану - Кабмін

Чоловікам з інвалідністю дозволено перетинати кордон під час воєнного стану – Кабмін

Этот материал также доступен на русском языке
Під час воєнного стану в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі країни. Кабмін дозволив чоловікам з інвалідністю перетинати кордон.

Кабінет міністрів України дозволив чоловікам від 18 до 60 років, які мають інвалідність і це підтверджено документально, перетинати кордон у період військового становища. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

“Уряд вніс зміни до правил перетинання державного кордону громадянами України. Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану”, – йдеться в повідомленні.

Повідомили, що нововведення, зокрема, затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. №383 та від 01 квітня 2022 р. №399.

Так, згідно з цими постановами, особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності таких документів:

  • довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о)
  • або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
  • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
  • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

Зокрема повідомляється, що перетин державного кордону може здійснюватися:

  1. особою з інвалідністю І чи ІІ групи — у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини/чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);
  2. особою з інвалідністю І чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду,— у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю І чи ІІ групи — додатково документів, що підтверджують інвалідність);
  3. особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, — у супроводі її опікуна (за наявності рішення про призначення опікуном над такою недієздатною особою), а у разі коли опікуна такій особі не призначено, — у супроводі одного з повнолітніх членів сім’ї (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);
  4. особами з інвалідністю або іншими особами, які потребують постійного догляду, які проживають/перебувають у закладах/установах різних форм власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання крім певних, визначений постановою КМУ категорій осіб з інвалідністю, — у супроводі осіб, у тому числі працівників закладу догляду, уповноважених директором закладу догляду/особою, яка його заміщує (за наявності наказу директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України та документів, що підтверджують інвалідність). При цьому осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, можуть супроводжувати особи, у тому числі працівники закладу догляду, які не перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки, або працівники закладу догляду, які перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки, з розрахунку одна особа на 50 осіб з інвалідністю та інших осіб, які потребують постійного догляду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні