Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яОтримання медичної допомоги у воєнний час: які зміни набули чинності

Отримання медичної допомоги у воєнний час: які зміни набули чинності

Этот материал также доступен на русском языке
Система охорони здоров'я в Україні через війну змушена була адаптуватися до нових реалій. Під час військових дій правила надання первинної медичної допомоги було змінено, щоб кожен українець міг потрапити до лікаря незалежно від місця знаходження та укладеної декларації.

Незалежно від того, чи переїхали ви до іншого населеного пункту, важливо у будь-якому випадку тримати зв’язок із вашим сімейним лікарем, якщо це можливо.

Навіть дистанційно ваш лікар може допомогти у вирішенні багатьох питань, пов’язаних зі здоров’ям, наприклад, виписати електронний рецепт на «Доступні ліки» або інсулін, створити електронний напрямок, проконсультувати.

У разі відсутності технічної можливості виписувати електронні направлення та рецепти, їх можна отримати у паперовій формі.

На період дії воєнного стану паперовий рецепт на “Доступні ліки” від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету сімейний лікар зможе виписати пацієнтові навіть без декларації.

Як отримати медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам?

Оскільки деякі медичні послуги отримати дистанційно неможливо (наприклад, планове щеплення або встановити причину різкого погіршення стану), слід звернутися до найближчого медичного закладу, який надає первинну медичну допомогу.

Підказати номер телефону та адресу найближчого закладу зможе контакт-центр НСЗУ (за номером 16-77 у робочі дні з 9 до 18.00). Укладати нову декларацію не потрібно. Під час воєнних дій лікарі первинної медичної допомоги повинні вести облік переміщених пацієнтів за спеціальною формою.

У лікаря, який надає первинну медичну допомогу, можна отримати такі послуги:

  • динамічне спостереження за станом здоров’я, діагностику та лікування захворювань, консультації щодо здорового способу життя;
  • базові тести та аналізи (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, рівень глюкози в крові, загальний аналіз холестерину, тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити, COVID-19, тропонін);
  • направлення до лікарів вузької спеціалізації або на обстеження;
  • паліативна допомога;
  • рецепти на “Доступні ліки”, а також інсулін, якщо це повторний рецепт;
  • щеплення відповідно до календаря вакцинації.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні