П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЧому пенсії через втрату годувальника такі різні?

Чому пенсії через втрату годувальника такі різні?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія у зв'язку із втратою годувальника передбачена декількома законами України.

«Мій батько загинув на фронті 1944 року. Я втратила годувальника, коли мені було кілька місяців. Вичитала, що дружини військовослужбовців отримують пенсію втратою годувальника у розмірі двох прожиткових мінімумів. Цей закон стосується лише дружин? Я теж отримую надбавку, але вона зовсім невелика.

Ніна Корчак, м. Харків»

Про розміри громадянської та військової пенсії

Пенсія у зв’язку із втратою годувальника передбачена, наприклад, і Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».

За цивільним законом, пенсія за втратою годувальника призначається:

  •  у розмірі 50% пенсії за віком померлого годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї;
  •  у розмірі 100% пенсії за віком померлого годувальника на двох та більше непрацездатних членів сім’ї, розподіляючись між ними рівними частками.

У разі військовослужбовців такий вид пенсії призначається у розмірі від 30% до 70% грошового забезпечення, але не менше двох розмірів прожиткового мінімуму (1934 грн. х 2 = 3868 грн.). А ось право на призначення такої пенсії за двома законами визначається однаково.

Грошова підтримка для дітей та вдови

За законодавством, на пенсію через втрату годувальника можуть претендувати, наприклад, дружина померлого годувальника, яка досягла пенсійного віку або отримала групу інвалідності до досягнення пенсійного віку.

Право на пенсію за втратою годувальника мають і діти померлого – до досягнення такими дітьми 18 років (або поки що такі діти не закінчать навчання, але не довше, ніж до 23 років). При цьому діти, яким встановлена ​​група інвалідності до досягнення 18 років, користуються правом отримувати пенсію втратою годувальника та надалі, незалежно від віку, на весь час дії встановленого терміну інвалідності.

***
У вашому випадку, очевидно, що право на пенсію втратою годувальника за батька відсутнє, оскільки вам явно більше 18 років, і, ймовірно, інвалідність з дитинства вам також не встановлено. Можливо, як ви пишете, вам встановлено лише невелику надбавку до пенсії як члена сім’ї загиблого військовослужбовця, що передбачено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Але це вже інша тема. І щоб відповісти предметніше, потрібно більше інформації.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні