Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаДачаУкраїнських садівників чекає непростий сезон

Українських садівників чекає непростий сезон

Этот материал также доступен на русском языке
Плодово-ягідний сезон розпочався, і, з огляду на обставини, він буде досить складним для виробників ягід та фруктів. У фермерів немає ресурсів, найбільшими потребами є пальне, засоби захисту рослин, а також необхідні кошти на виплату зарплат працівникам та оплату енергоносіїв.

Про це AgroPortal.ua повідомив власник ягідної ферми “Файна Berry”, яка знаходиться за 20 км від Львова, Микола Стецьків.

«Минулого року малих фермерів, зокрема ягідників, які подавалися на отримання державної компенсації, недофінансували. Вони не отримали коштів і не змогли підготуватися до початку сезону. Вже зараз засоби захисту подорожчали на 30-50%, деякі добрива зросли в ціні на 100%, а вартість пального взагалі – катастрофа», – розповідає Микола Стецьків.

Він додає, що зараз найскладніше малим фермерам, які мають не так багато доступних фінансових можливостей, адже зазвичай застави для кредитування у банках вони не мають. Деякі банки надають кредити аграріям, але тільки тим, хто має земельний фонд від 100 га. А що робити малим фермерам? Чомусь у нас знецінюють фермерів-ягідників, зменшуючи їхню важливість. Так, зерно — це хліб, але немає такого сільськогосподарського продукту, який був би неважливим чи непотрібним», — упевнений Микола Стецьків.

За його словами, у ягідників цього сезону не стоїть питання, як заробити, а лише — як вижити, оскільки люди не мають грошей, а ринок буде географічно зміщено.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні