П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВ якій ситуації можуть забрати ваш автомобіль під час воєнного стану: що...

В якій ситуації можуть забрати ваш автомобіль під час воєнного стану: що потрібно знати

Этот материал также доступен на русском языке
У разі військового становища військові можуть примусове відчуження автомобіля, але це можливо лише за дотримання певних правил.

Хто та в якій ситуації має право забрати автомобіль на потреби армії, розповіли у Shpalta.

Ще в перші дні війни різними містами України прокотилися попередження від глав ОВА та мерів про те, що у п’яних водіїв просто забиратимуть машини і передаватимуть на потреби захисників.

У статті 6 закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” є пункт про військово-транспортний обов’язок.

Вказується, що військово-транспортне зобов’язання запроваджується з метою забезпечення потреб ЗСУ транспортними засобами від підприємств, організацій та фізичних осіб.

Для вилучення техніки працівникам підприємств, організацій, установ, незалежно від форм власності, вручаються наряди – документ, підписаний начальником військової адміністрації разом із начальником ТЦК та СП.

Такі часткові наряди можуть бути вручені і приватним особам. За цим розпорядженням слід доставити автомобілі до місця, яке вкаже начальник Територіального відділу комплектування та соціальної підтримки.

Процедура вилучення зазначена у постанові 1921 р. Кабміну. Там також прописано порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобом, а також порядок повернення.

Що кажуть юристи

  • Вилучати майно приватних осіб можна лише на возмездной основі із попереднім чи наступним відшкодуванням його вартості.
  • Безоплатно можуть вилучити лише майно, що належить державі.
  • Рішення про вилучення може приймати лише найвище командування ЗСУ України чи певні підрозділи (ст.3 Закону 389).
  • Без погодження забирати майно мають право лише у місцях бойових дій (ст. 4 Закону 4765).
  • Начальники патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони та інші представники захисту України – не мають права вирішувати питання щодо вилучення автомобіля.
  • Реквізувати транспортний засіб можуть лише з чітким документальним оформленням. Повинно бути підписано два акти встановленого зразка , у яких зазначено підставу, опис майна, розмір виплаченої компенсації (ст. 7 Закону 4765).
  • Перед вилученням мають провести оцінку ринкової вартості майна. А оригінал документа передають власнику. Але розмір оцінки може бути оскаржений у суді.

Юристи зазначають, що вилучення автомобіля з порушенням вищезазначених умов – незаконне.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні