Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо робити при втраті майна: покрокова інструкція

Що робити при втраті майна: покрокова інструкція

Этот материал также доступен на русском языке
Фахівці пропонують алгоритм дій, якщо під час війни ви втратили житло чи транспорт.

Росія напала на Україну зранку 24 лютого. По всій країні прокотилися обстріли, які завдають нищівного удару як державній інфраструктурі, так і майну простих громадян.

Що робити, якщо під час війни ви втратили житло чи транспорт? РБК-Україна REALTY з посиланням на депутата Київської міської ради Ксенію Семенову у Facebook публікує покрокову інструкцію.

Насамперед, фіксуйте руйнування.

  • Обов’язково зберігайте документи про право власності на майно, технічний паспорт, по можливості – зробіть з них копії, а також актуальну виписку про перебування майна у власності з державного реєстру речових прав на нерухоме майно (реєстр зараз працює з перебоями, тому спробуйте на порталі “Дія “).
  • У разі пожежі або аварійного стану – викликайте працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій для усунення наслідків та складання відповідного акту, не забудьте отримати його копію. Також, зверніться до відповідної райдержадміністрації із заявою про складання акта обстеження житла або спробуйте скласти акт руйнування самостійно з сусідами. Сусіди у цій ситуації – важливі люди, тому якщо вони стали свідками руйнування (пожежі, обстрілу тощо) – зафіксуйте їх письмові пояснення.
  • Самостійно зробіть фото- та відеофіксацію руйнувань, а за наявності – збирайте та зберігайте статті, фото та відео ЗМІ щодо відповідних фактів. Щодо житла – спробуйте зібрати квитанції на рухоме майно (наприклад, побутову техніку, що знаходилась у будинку), фото майна до та після.
  • Зверніться із заявою про злочин до правоохоронних органів з наданням вищезазначених доказів руйнування майна та обов’язково отримайте витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  • Матеріали також завантажте на сайт https://damaged.in.ua/. Це ресурс, який збирає докази злочинів РФ для подальшого відшкодування.

Важливо максимально збирати всі докази руйнування. Це можуть бути: акти про руйнування майна, складені ДСНС та органами місцевої влади, докладна фото/відеофіксація нерухомості або іншого майна до та після подій, інформація зі ЗМІ, свідчення сусідів, очевидців, у яких докладно описані обставини пошкодження та їх характер, витяг з ЕРДР.

Щодо страхових виплат: настання страхового випадку на території, на якій діє воєнний стан, теоретично не є підставою для відмови у страховій виплаті.

Проте, швидше за все, страховики не виплачуватимуть збитків, завданих майну внаслідок військових дій – обстрілів, бомбардувань тощо. Це стандартний виняток у договорах страхування майна.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр України також анонсувавши початок збору інформації про пошкоджене та зруйноване житло через війну.

Українці, які залишилися без житла через дії окупантів, зможуть подати заявку на відшкодування через Дію вже через тиждень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні