Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатНімеччина: правила та умови прийому біженців з України 2022

Німеччина: правила та умови прийому біженців з України 2022

Этот материал также доступен на русском языке
Що потрібно для отримання статусу біженця в Німеччині та що чекає на українця в європейській країні

Війна з Росією в Україні призвела до того, що велика кількість наших співвітчизників залишають країну у пошуках притулку. Багато хто обирає Німеччину, як розвинену державу з приємними для біженців умовами. Розповідаємо, як отримати статус біженця в Німеччині 2022 року і чи варто це робити.

  • Допомога біженцям у Німеччині з України – як їхати
  • Що чекає на українця після приїзду до Німеччини
  • Як отримати статус біженця в Німеччині

Допомога біженцям у Німеччині з України – як їхати

Для того, щоб опинитися на території країни, українцям не потрібен біометричний паспорт чи віза – можна в’їхати за внутрішнім документом (для дорослих) та свідоцтвом про народження (для дітей). Це стосується всіх осіб, які перебували на території України 24 лютого. Правило поки що діє до 23 травня 2022 року.

Найпоширеніший варіант – приїхати до Німеччини поїздом. Вони йдуть зі станцій у Гдині, Познані, Варшаві, Пшемислі, Кракові та Вроцлаві у Польщі, з Будапешта в Угорщині та з Праги у Чеській Республіці. Більшість поїздів з Польщі прямують до Берліна, проте деякі йдуть і у Франкфурт на Одері, Котбус та Ганновер. З Будапешта вони йдуть через Відень до Мюнхена, Нюрнберга або Пассау, а з Праги до Дрездена.

Для українців проїзд поїздом безкоштовний, квиток не потрібен. Під час проїзду волонтери надають харчування, медичну допомогу та всі необхідні речі до зарядки для телефону. На вокзалі ви можете звернутися до поліцейських, якщо відчуваєте, що вам потрібна допомога.

Якщо ви хочете поїхати в інше місто, ви можете придбати безкоштовний квиток на вокзалі та відправитися в Бельгію, Данію, Францію, Люксембург, Нідерланди, Австрію, Польщу, Швейцарію, Словаччину, Чехію та Південний Тіроль. Також іноді волонтери розвозять українців до інших федеральних земель, щоб Берлін не відчував перенасичення біженцями.

Що чекає на українця після приїзду до Німеччини

Влада країни попереджає, що відразу після прибуття до Берліна українцям необхідно звернутися до намету під назвою “Welcome Hall Land Berlin” на площі Washingtonplatz перед будівлею вокзалу. Там вам допоможуть з їжею, медикаментами та житлом, а також скоординують ваші подальші дії.

У Центрі прибуття вам зроблять тест на коронавірус, а потім зареєструють. Також українці отримують набір засобів особистої гігієни, триразове харчування та кімнату для ночівлі. Варто пам’ятати, що реєстрація – поняття, не тотожне набуття статусу біженця. Українці можуть бути на території країни без нього.

Також біженцям у Німеччині надаються такі основні види допомоги та фінансової підтримки:

  • гроші на кишенькові витрати у таборах біженців;
  • натуральні виплати;
  • оплата житла та інших фактичних витрат;
  • соціальну допомогу.

Кожному іноземцю видаються гроші на кишенькові витрати – 135 євро для дорослого, для пар – 244 євро, а за кожну дитину вони отримують додатково 80 євро.

Як отримати статус біженця в Німеччині

Для того, щоб набути статусу біженця, українцю необхідно звернутися до спеціального центру (його адресу підкажуть волонтери в конкретному місті). Потім потрібно пройти інтерв’ю, заповнити форму та подати заявку. Час очікування статусу становить близько 6 місяців, на цей період держава надає допомогу з безробіття (385 євро), житло та харчування.

Існує альтернатива – тимчасовий захист. Її українці одержують автоматично, перетинаючи кордон. Вона залишає за собою право на набуття статусу біженця, але відкриває українцю доступ до ринку праці, освіти, медицини та допомоги. Для того, щоб легалізуватися в країні, потрібно звернутися до спеціальних центрів конкретного міста, де вам видадуть документ, в якому описано ваш статус та права.

Джерело: unian.net

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні