П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниМіжнародний жіночий день: історія свята та як відзначають у різних країнах світу

Міжнародний жіночий день: історія свята та як відзначають у різних країнах світу

Этот материал также доступен на русском языке
8 березня – 67-й день року за григоріанським календарем. Сьогодні відзначається Міжнародний жіночий день. На жаль, цей день затьмарений війною, яка розпочалася в Україні 24 лютого. Ми бажаємо всім жінкам миру та здоров'я!

Хто вигадав Міжнародний жіночий день: три версії

Існує одразу три основні версії.

За першою версією, у 1910 році з Кларою Цеткіною та Розою Люксембург під час Другої міжнародної конференції у Копенгагені зустрілися американські соціалісти. Саме там і було вирішено запровадити таке важливе для жінок свято. Щоправда, називалося воно по-іншому: Міжнародний день солідарності жінок у боротьбі за економічну, соціальну та політичну рівноправність із чоловіками. Проте дату 8 березня для святкування обрали не одразу. Спочатку у Європі всі заходи проводились 19 березня.

За другою версією Міжнародний жіночий день виник після демонстрацій текстильниць, що проходили на території США, особливо у Нью-Йорку. Вони вимагали покращення умов праці, а також збільшення заробітної плати, щоб вона зрівнялася із чоловічою. З 8 березня 1910 року свято було введено в Америці, а потім воно поширилося по інших країнах світу. Однак, ця версія не пояснює, чому обрали цю дату.

За третьою версією, яка є досить цікавою, Клара Цеткін і Роза Люксембург обрали 8 березня для святкування Міжнародного жіночого дня, бо ця цифра нагадує жіночі форми.

Як відзначають 8 березня у різних країнах світу?

У Німеччині жінок вітають у День матері, у травні, звільняючи їх від клопоту по господарству.

У Франція жінок теж вітають у травні, на День матері, а юних дівчат – на День святого Валентина. У першу неділю березня відзначають День бабусь.

У Великій Британії не відзначають 8 березня. Жінок, як у Німеччині та Франції, вшановують у День матері на початку травня. У цей день англійські дами відпочивають, а домашніми клопотами займаються чоловіки.

В Іспанії цього дня іспанські феміністки відзначають День жіночого протесту. Прийнято публічно висловлювати своє невдоволення на мітингах та демонстраціях.

У В’єтнамі жіноче свято раніше називалося Днем пам’яті сестер Чинг – на згадку про двох дівчат, які очолили війну проти китайців. Щоб не здаватися в полон, сестри кинулися в річку та втопилися. Після того як переміг соціалізм, у В’єтнамі замість Дня пам’яті сестер Чинг стали відзначати Міжнародний жіночий день.

На Мадагаскарі цього дня оголошено вихідним. Але лише для жінок!

У Конго 8 березня – національний вихідний на честь Свята конголезьких жінок.

У Польщі 8 березня прийнято вітати жінок, вихідних цього дня не оголошують.

В Італії, незважаючи на те, що цей день не оголошується вихідним, жінки увечері збираються компаніями, в яких немає місця чоловікам, і йдуть веселитись у ресторани.

Міжнародний жіночий день у країнах Балтії відзначають переважно російськомовні громади. У Литві 8 березня взагалі немає статусу офіційного державного свята.

У Японії не святкують Міжнародний жіночий день, але на третій день третього місяця за місячним календарем відзначають Свято дівчаток (Хіна Мацурі – Свято ляльок).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні