П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧим обробити малину від шкідників та хвороб навесні?

Чим обробити малину від шкідників та хвороб навесні?

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб отримати хороший урожай, малину треба доглядати. Один з головних агроприйомів – це боротьба із хворобами та шкідниками.

Першу обробку рослин проводять ще до розпускання бруньок, але після санітарної обрізки та очищення кущів від рослинного сміття.

Ретельно огляньте ягідник: здуття у формі кулі або веретена, що утворилися на гілках, можуть бути місцями зимівлі шкідників. Тому пагони з такими наростами акуратно видаліть за допомогою гострого секатора та спалить.

Для профілактики грибкових захворювань навесні обприскуйте кущі малини 1%-ої бордоської рідиною. При цьому рекомендується також розпушити землю в пристовбурових колах рослин на глибину 5-10 см і ретельно обприскати її при обробці крони кущів.

Від антракнозу малину ранньою весною обробляють препаратами Профі, Чистофлор, а від сірої гнилі – 3%-вим розчином бордоської рідини, Фітоспорином, Скором.

При ураженні кущів іржею проводьте ранньовесняне обприскування бруньок препаратами Абіга-Пік, Бактофіт, Топаз.

Від стеблової мухи та малинного жука посадки малини обприскують біопрепаратом Фітоверм, а також Іскрою, Інта-Віром, Кінміксом (за інструкцією). Для захисту кущів від павутинного кліща використовують той же Фітоверм та Антикліщ.

Якщо на малиннику з’явилися ознаки малинної галиці , уражені стебла вирізають та спалюють. Щоб на кущах не оселилися нові особини комах-шкідників, ґрунт ретельно перекопують і обробляють розчином Фуфанона-Нова (15-20 мл на 10 л води). Цим препаратом обприскують гілки кущів: на кожну рослину витрачають по 200 мл розчину.

Надалі під час цвітіння та формування зав’язей регулярно оглядайте рослини та видаляйте всі уражені хворобами та шкідниками пагони малини.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні