П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк вдало зняти квартиру і не потрапити на вудку аферистів: найпопулярніші схеми

Як вдало зняти квартиру і не потрапити на вудку аферистів: найпопулярніші схеми

Этот материал также доступен на русском языке
«Всі брешуть», — говорив герой Х'ю Лорі в серіалі «Доктор Хаус» і мав рацію. Брехня не обмежується невинними словами, вона трансформується і розростається в шахрайство. Шахрайство при оренді квартир має безліч схем, і воно властиве не тільки одній Україні, а весь світ страждає від аферистів. Видання The Page розповіло про найпоширеніші схеми обману.

Передплата перед переглядом

«На цю квартиру багато охочих. Щоб притримати її вам, потрібна передоплата», — скажуть вам. Це найпоширеніший спосіб шахрайства під час оренди квартир. Ще перед переглядом шахрай може зателефонувати і сказати, що у нього сталося НП, наприклад, заглухла машина. Для того щоб все-таки доїхати і показати потенційному квартиронаймачеві приміщення, потрібні гроші, тому шахрай попросить перерахувати їх на картку. Нібито для того, щоб швидко вирішити свою проблему та приїхати вчасно.

Будь-яке прохання відправити гроші на карту незнайомій людині під час пошуку житла — загроза шахрайства. Ані грошей, ані квартири потенційний орендар не побачить. Те саме стосується і ріелторів: якщо той просить завдаток, від його послуг краще відмовитись.

Неймовірно дешево

Оголошення про здачі квартири виглядає як із казки: квартира з новим ремонтом та ідеальним місцезнаходженням. Ідеальності додає надзвичайно низька ціна. «Гарний шанс, треба брати», — подумає потенційний квартиронаймач і буде категорично неправий.

Для того, щоб перевірити адекватність ціни, потрібно помоніторити ціни на оренду квартир у цьому ж будинку чи районі. Надмірно занижена ціна свідчить про фейкове оголошення.

Ідеальні фото

Звісно, орендодавець намагається зробити якісні фото квартири. Але іноді під надто красивими фото ховаються шахраї. Перевірити справжність фото досить просто: можна скористатися сервісом пошуку картинок Google. Якщо квартира на фото нібито знаходиться у Києві, а пошук за картинками показує результати в інших містах – оголошення виставив шахрай.

Фейкова адреса

Перегляд квартири відбувається гладко, ніщо не викликає підозр. Орендодавець пропонує підписати договір. Угода проходить вдало, і все здається прекрасним до з’ясування одного нюансу: адреса в договорі найму вказана абсолютно іншою.

Якщо це сталося, домогтися правди буде дуже складно, оскільки в договорі стоїть підпис квартиронаймача. Щоб не допустити такого, потрібно ретельно прочитати договір.
Ще одна схожа схема: квартиронаймач укладає договір, оплачує оренду і потім з’ясовує, що квартира не здається, а її реальні власники не знають про жодних ріелторів. І тут шахрай показує копію документів власників.

Там подряпина на шафі

Досить часта схема – достроковий розрив договору оренди через якусь подряпину на меблів, надірваних шпалер тощо. буд. Негатив полягає у терміновому виселенні та пошуку нового житла, а й у тому, що орендодавець не поверне заставу.
Щоб такого не сталося, під час укладання договору необхідно ретельно прописати стан квартири, меблів та техніки у ній. Ще потрібно прописати умови, за якими депозит може не повернути.

Як не потрапити на вудку шахраїв?

Для того, щоб орендувати квартиру без проблем, необхідно дізнатися про неї якомога більше деталей. Потрібно з’ясувати точну адресу, інфраструктуру навколо, переглянути нові фотографії квартири, документи, які підтвердять особистість власника та документи на житло. Ще можна попросити квитанції про сплату комунальних послуг.

До речі, дані про власника можна перевірити на сайті перевірки документів державного реєстру http://rrpdoc.informjust.ua. А паспорт можна перевірити на базі перевірки недійсних документів https://nd.dmsu.gov.ua.

Джерело: Finance.UA

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні