П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 20 лютого – Всесвітній день соціальної справедливості

Цей день в історії: 20 лютого – Всесвітній день соціальної справедливості

Этот материал также доступен на русском языке
20 лютого – 51-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 312 днів. У цей день у світі відзначаються Всесвітній день соціальної справедливості, в Україні – День Героїв Небесної сотні, День льодяникових півнів, День молодого виборця, Міжнародний день курців трубки, День професійного алкоголіка, День любові до свого улюбленця, День вишневого пирога, День яблука.

Всесвітній день соціальної справедливості

Всесвітній день соціальної справедливості (World Day of Social Justice) відзначається щороку, починаючи з 2009 року. Генеральна асамблея ООН проголосила свято 26 листопада 2007 року.

Передумовою стала всесвітня зустріч на найвищому рівні в Копенгагені в березні 1995 року, де були проголошені завдання соціального розвитку сучасного суспільства.

День Героїв Небесної Сотні

День Героїв Небесної Сотні — пам’ятний день, який відзначається в Україні 20 лютого на честь подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Пам’ятний день встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської та національної відваги та самовідданості, сили духу та стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави.

День 20 лютого став переломним під час подій Революції Гідності.

Що сталося 21 лютого в Україні та світі?

1649 – Середина Національно-визвольної війни. Богдан Хмельницький розпочав переговори з поляками щодо визначення кордонів Запорізького війська.

1666 – засновано одне з найбільших міст Канади – Монреаль.

1872 – вперше було введено в експлуатацію електричний ліфт (запатентований у США).

1872 – у Нью-Йорку відкрився Метрополітен-музей

1877 – прем’єра балету Петра Чайковського “Лебедине озеро”, що відбулася у московському Великому театрі.

1909 – опубліковано «Перший маніфест футуризму».

1940 – у світ вийшла перша серія популярного і сьогодні мультфільму «Том і Джеррі».

1960 – на сцені звичайної школи в Сіетлі відбувся перший виступ всесвітньо відомого у майбутньому гітариста-віртуоза Джиммі Хендрікса.

1962 – американський космонавт Джон Гленн тричі облетів Землю на кораблі “Френдшип-7”. Середня швидкість його польоту становила 27000 км/год.

1986 – на космічну орбіту виведено наукову станцію «Мир»

1988 – австралійська співачка Кайлі Міноуг вперше очолила британський чарт із піснею “I Should Be So Lucky”. Ця пісня очолювала чарт протягом п’яти тижнів.

1988 – засновано групу «Агата Крісті». На сьогоднішній день на рахунку групи дев’ять студійних альбомів, п’ять збірок, два альбоми з реміксами, три максі-сингли та вісімнадцять відеокліпів.

1998 – поставлений рекорд у зимових олімпійських іграх: 15-річна американка Тара Ліпінські виграла змагання з фігурного катання та стала наймолодшою переможницею зимової Олімпіади за весь час її існування.

1998 – поставлений рекорд у зимових олімпійських іграх: 15-річна американка Тара Ліпінські виграла змагання з фігурного катання та стала наймолодшою переможницею зимової Олімпіади за весь час її існування.

Ми також розповідали вам про свята 18 лютого.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні