Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому після коронавірусу виник біль у колінах?

Чому після коронавірусу виник біль у колінах?

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідає ортопед-травматолог Дмитро Яровий.

– Мабуть, у вас постокообразний суглобовий синдром, який, до речі, визнаний хворобою. Зараз звертаються багато хто з тих, хто переніс коронавірус, і після цього почали хворіти на суглоби. Не кажучи вже про людей, у яких такі проблеми з’явилися давно – у них виникають загострення.

Коли такий пацієнт приходить, часто бачимо надлишок рідини в запаленому суглобі. Думаю, причина у збої імунітету під час хвороби, коли імунний шок та стрес провокують так званий цитокіновий шторм. А імунні клітини втрачають властивість розпізнавати «своїх» та «чужих», що призводить до аутоімунної агресії – руйнування власних тканин, у тому числі й суглобів. Найчастіше страждають ноги – колінний, кульшовий суглоби – і хребет.

– Чи може цей синдром пройти сам собою?

– Якщо форма легка, то після двох-трьох тижнів біль іде. Але іноді гостре запалення переростає у хронічне. Через руйнування тканин суглоба виникає сильний біль, який навіть найтерплячіших призводить до лікаря. Біль – це універсальна сигналізація, і якщо вона спрацювала, потрібно знайти та усунути її причину. І чим раніше «пожежу» локалізувати та ліквідувати, тим менша ймовірність віддалених наслідків.

– Як ставите діагноз?

– Можна багато чого зрозуміти, побачивши, як пацієнт заходить до кабінету. Під час стандартного клінічного огляду виявляємо ознаки запального процесу. Це почервоніння, порушення функції, больовий синдром, набряк. Пацієнт може перебільшити або применшити свої скарги, тому спрямовуємо на рентген, УЗД, МРТ, КТ, призначаємо аналізи.

Лікуємо і наслідки і причини хвороби. Симптоми зазвичай знімаються протизапальними нестероїдними препаратами. Часто підключаємо фізіотерапевтичне лікування, робимо лікувальні блокади, застосовуємо клітинну терапію – введення плазми крові або стовбурових клітин із власної жирової тканини в порожнину суглоба.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні