П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк зібрати ртуть, якщо розбився градусник?

Як зібрати ртуть, якщо розбився градусник?

Этот материал также доступен на русском языке
Без градусника в будинку, особливо в період безперервної пандемії, зовсім не можна. І надійніше користуватися ртутним, а чи не електронним термометром.

Ртутний градусник – незамінна річ у кожній домашній аптечці. На відміну від сучасних електронних градусників, він ніколи не дасть збій і не потребує заміни батарейок.

Але що робити, якщо випадково розбився ртутний градусник? Ми давно знаємо про небезпеку ртутних випарів для людини, тому треба діяти негайно. Ми пропонуємо покрокову інструкцію.

Властивості ртуті та її небезпека

Ртуть – єдиний метал, який у своєму природному стані рідкий. Так як у нього невелика щільність і широкий спектр температури, цей метал зручно використовувати в термометрах. Власне перший градусник, який використовували для вимірювання температури людського тіла, і був ртутним.

У XVIII столітті не дуже усвідомлювали небезпеку ртуті. Про що можна говорити, якщо її сприймали як ліки від різних захворювань. Тепер же ми знаємо, яку шкоду здоров’ю людини можуть завдати випаровування ртуті. Тривалий їх вплив призведе до порушень центральної нервової системи, ураження дихальних шляхів, нирок, печінки та шлунково-кишкового тракту.

У звичайному житті ми майже не зустрічаємося із цим отруйним металом. Єдиним його джерелом є ртутний термометр. Якщо він цілий і не має жодних пошкоджень, то й небезпеки немає, ним можна спокійно скористатися. Але коли ртутний градусник розбився, слід докласти всіх зусиль, щоб убезпечити себе та свою сім’ю.

Правильні дії, коли розбився ртутний градусник

Якщо розбився ртутний градусник, існує ймовірність, що кулька ртуті покотиться, залишившись непоміченою в будинку, і шкодитиме всім домочадцям. Ось що потрібно робити, щоб цього уникнути:

  1. Як тільки ви помітили крапельки ртуті на підлозі, перше, що слід зробити, – це відвести подалі дітей та прибрати домашніх тварин. Одягти захисну маску та рукавички.
  2. Вимкнути всі обігрівальні електроприлади та відкрити вікно. Що тепліше в кімнаті, де розбився ртутний градусник, то швидше почнеться процес випаровування.
  3. Візьміть будь-яку ємність, налийте води та розбавте в ній білизну або марганцівку у пропорціях 1:5.
  4. Щоб прибрати кульки ртуті, необхідно взяти щільний папір або картон, шприц та пензлик. За допомогою пензлика закотити великі кульки на картон і помістити їх у розчин з марганцівки або білизни. Дрібні краплі зібрати шприцем і кинути в розчин.
  5. Уважно перевірте всі важкодоступні місця, куди могла покотитися ртуть. Не можна залишити жодної краплі! Скористайтеся ліхтариком для перевірки, адже ртуть добре відбиває світло.
  6. Речі, які контактували із металом, краще викинути. Розчин, куди ви складали ртуть, у жодному разі не можна виливати – віднесіть його до пункту утилізації.

Не слід панікувати, якщо розбився ртутний градусник. Просто дотримуйтесь цих простих правил, які убезпечать вас та ваших рідних. Пам’ятайте про обережність та уважність, тоді все буде добре.

Нагадаємо, ми розповідали, що домашні килими містять близько 60 токсичних речовин .

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні