П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаГрошіЗаробітчанам нагадали про відповідальність за несплату податків: скільки потрібно віддати?

Заробітчанам нагадали про відповідальність за несплату податків: скільки потрібно віддати?

Этот материал также доступен на русском языке
Українські заробітчани зобов'язані сплачувати податок на зароблене за кордоном. Ставка для країн, з якими підписано міждержавну угоду, становить різницю між 19,5% та місцевим податком.

За даними Державної податкової служби України, за несплату податків заробітчанину загрожує адміністративна відповідальність.

Щоб сплатити цей податок, потрібно за місцем свого проживання заповнити декларацію, до якої внести суму заробітку та суму податку. При цьому, якщо заробітчанин працював у країні, яка має з Україною спеціальну угоду про сплату податків, то в Україні повну суму податку йому платити не потрібно. Натомість потрібно буде сплатити лише різницю між сумами податків в Україні та тій країні.

Наприклад, якщо заробітчанин сплатив у країні, де він працював, 10% податку, то в Україні йому залишилося доплатити лише 9,5%. А от якщо він працював за кордоном неофіційно, то доведеться сплатити усі 19,5% від заробітку.

Яку суму українські заробітчани перевели в Україну?

В 2021 році українці перевели до країни 15,03 млрд. доларів, що на 25,4% більше ніж за січень-грудень 2020 року (11,98 млрд доларів).

У грудні в Україну надійшло 1,343 млрд. доларів – на 12,6% більше, ніж за цей же період минулого року (1,193 млрд доларів). Більше переказів з-за кордону було лише у вересні – 1,349 млрд доларів.

Читайте також:

Джерело: segodnya.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні