Понеділок, 13 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке завтра, 4 лютого, церковне свято? Час Тимофіївських морозів

Яке завтра, 4 лютого, церковне свято? Час Тимофіївських морозів

Этот материал также доступен на русском языке
Церковні свята - це дні та шанування пам'яті святих.

Завтра, 4 лютого, відзначають 5 православних церковних свят.

Церковні православні свята 4 лютого

Тимофіїв день, Святого апостола від 70-ти Тимофія

Приурочений до одного з 70 апостолів, учнів Ісуса Христа – Тимофія. Супутник апостола Павла. 15 років був єпископом Церкви Ефесу. 80 року його вбили язичники.

Преподобного Макарія Жабинського, Білевського чудотворця

Церква святкує пам’ять святого Макарія, Белівського чудотворця. Роки життя: 1539-1623. Заснував Жабинську Введенську пустель біля міста Бєлєва. Преподобного стали почитати наприкінці XVII-початку XVIII ст.

Священномучеників Іоанна Успенського та Євфимія Тихонравова, пресвітерів

Церква вшановує пам’ять двох новомучеників – Іоанна Успенського та Євфимія Тихонравова. Іоанн був дияконом, потім священиком у Введенській церкві в селі Введенському Іванівської області. 1 листопада 1937 року його заарештували і ув’язнили в Кінешмі. 4 лютого 1938 розстріляли. Євфимій служив паламарем, потім священиком у Преображенському храмі в селі Доронине. 1 січня 1938 року його заарештували і ув’язнили в Іванові. 4 лютого цього року розстріляли. До лику святих їх зарахували 2000 року.

Преподобномученика Анастасія Персяніна

Вшанування святого Анастасія Персяніна. Спочатку був язичником і носив ім’я Магундат. Служив у військах перського царя Хозроя ІІ. Пізніше прийняв хрещення і став ченцем. 7 років провів у Єрусалимському монастирі. Прийняв мученицьку смерть за віру в Ісуса Христа за наказом царя Хозроя.

Преподобномученика Анастасія Печерського, диякона

Присвячений диякону Анастасію, який жив у Ближніх печерах у XII столітті.

Тимофєєв день

Інші назви – Тимофій; День Тимофія; Тимофіївські морози; Тимофій-напівзимник. За старим стилем свято припадає на 22 січня – середину зими. Звідси і виникла така його назва як «напівзимник». У цей день морози міцніші, аніж на Хрещення, за що їх і прозвали Тимофіївськими.

История

Тимофій родом із міста Лістри (Мала Азія) був улюбленим учнем апостола Павла, супутником та соратником у проповідях. Павло призначив його єпископом церкви в Ефесі, якою він керував 15 років.

Під час чергового язичницького свята Тимофій спробував розсудити людей, проповідуючи їм Слово Боже, але ідолопоклонники жорстоко забили його камінням. Святий апостол прийняв мученицьку смерть у віці 80 років.

Традиції та обряди

Господарі в Тимофєєв день перевіряють погреби і комори, підраховуючи, чи вистачить запасів до весни собі і тваринам, або доведеться затягнути тугіше пояс і постаратися економити.

Бджолярі ходять слухати бджіл. Якщо рій веде себе тихо, отже, все гаразд. Якщо ж гул чутний чітко, то в бджолиній сім’ї не все гаразд.

За традицією молоді майстрині катаються з гірок на донці (частина прядки). Вважається, що у тієї дівчини, яка далі за всіх проїде, краще вродить льон.

Цілителі вважають цей день добрим для заговорення грижі.

Прикмети

  • Тимофєєв день є одним із наймерзкіших днів зими. Саме з нього починаються сильні хуртовини.
  • Якщо на вулиці мороз, а скло запотіє, то незабаром почнеться потепління.
  • Вертикальні морозні візерунки на вікнах – до морозів, а горизонтальні або під кутом – до краплі.
  • Якщо у цей день багато снігу, то майбутній урожай хлібу буде хорошим.
  • Сни на Тимофія віщі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні