П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ уряді розповіли, як призначатимуть пенсії підприємцям

В уряді розповіли, як призначатимуть пенсії підприємцям

Этот материал также доступен на русском языке
Накопичувальна пенсійна реформа, яку в Україні хочуть розпочати впроваджувати вже цього року, передбачає заохочення фізичних осіб-підприємців (ФОП) накопичувати кошти на особистих пенсійних рахунках.

Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомила один із ініціаторів запровадження накопичувальної пенсійної системи, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

– Зараз ФОП платять ЄСВ (єдиний соціальний внесок) за себе, виходячи із мінімальної зарплати, і вони можуть розраховувати на солідарну пенсію. Законопроєктом їм надається наступна опція: якщо вони захочуть щось відкласти, то держава на їхні рахунки додасть стільки ж, але не більше ніж 3% від розміру середньої заробітної плати з розрахунку на одного учасника системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення на рік, – пояснила депутатка.

Галина Третьякова наголосила, що, на відміну від найманих працівників, для ФОП опція щодо відкриття накопичувальних пенсійних рахунків є добровільною, адже це підприємці, які діють на власний ризик і про свою пенсію, більше солідарного рівня, повинні піклуватися самостійно.

Політикиня також зазначила, що остаточного варіанта пенсійної реформи досі не прийнято, проте редакція Законопроєкту «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» до другого читання передбачає стовідсоткове гарантування збереження коштів на накопичувальних рахунках державним бюджетом.

Для цього система пенсійного забезпечення вимагатиме постійного нагляду.

– Ми ухвалили закон про розширення повноважень Нацкомісії з цінних паперів з нагляду (відповідний проект закону №5865 прийнято за основу 14 грудня минулого року). До речі, австрійські експерти, з якими ми консультувалися, на тему традиційного нагляду казали нам, що для того, щоб виростити професійного інспектора з нагляду, потрібно п’ять років виховувати його в цій структурі, – зазначила депутатка. Також, за словами Третьякової, до цієї системи необхідно ще підключити Фонд гарантування вкладів, щоб захистити накопичувальні рахунки.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні