П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи можна оскаржити рішення МСЕК?

Чи можна оскаржити рішення МСЕК?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо вам чи вашому родичу встановили, наприклад, третю групу інвалідності і ви не погоджуєтесь з таким рішенням, ви можете його оскаржити.

Досудове оскарження

Людина з інвалідністю має право протягом місяця після рішення медико-соціальної експертизи подати письмову заяву до комісії, в якій вона проходила огляд, або до управління охорони здоров’я.

У триденний термін усі наявні документи будуть направлені до обласної чи центральної міської комісії. Там протягом місяця повторно оглянуть людину та ухвалять відповідне рішення.

Якщо ви не погоджуєтесь і з цим рішенням, його можна оскаржити в Міністерстві охорони здоров’я.

МОЗ, за наявності фактів порушення законодавства про медико-соціальну експертизу, доручає Центральній медико-соціальній експертній комісії (МСЕК) МОЗ або обласній комісії іншої області повторно (з урахуванням усіх наявних обставин) розглянути питання, за яким оскаржується рішення.

Особливо складні випадки

В особливо складних випадках люди можуть направити на обстеження до клініки Науково-дослідного інституту проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації осіб з інвалідністю (м. Вінниця). Після обстеження ці установи складають консультативні висновки, які мають рекомендаційний характер.

Оскарження у суді

Рішення МСЕК також може бути оскаржено до суду. Позовна заява подається до адміністративного суду – у строк не пізніше шести місяців з дня, коли людина дізналася про порушення свого права.

Нове на сайті