Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнцям пояснили, від чого залежить сума у платіжці за розподіл газу

Українцям пояснили, від чого залежить сума у платіжці за розподіл газу

Этот материал также доступен на русском языке
Сума у платіжці за розподіл газу залежить від обсягів спожитого палива.

За основу береться обсяг використаного палива за попередній період (на 2022 рік це період з 1 жовтня 2020 по 30 вересня 2021), який ділиться на 12 та множиться на тариф місцевого Оператора ГРМ (газорозподільної мережі).

Проте є мінімальні обсяги споживання, визначені пунктом 2 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494:

  • 39 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, де природний газ використовується лише для приготування їжі;
  • 126 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, де природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 кубометрів – для об’єкта побутового споживача, де природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, який не є побутовим.

Отже, навіть якщо ви споживаєте менше, вам нараховуватимуться ці мінімальні обсяги.

Група споживання газу визначається на момент укладання договору (залежно від підключених газових пристроїв: газова плита, газовий котел, водонагрівач) та прописується у договорі на розподіл газу.

Наприклад, якщо в договорі зазначено групу споживання, відповідно до якої газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, тобто підключений газовий котел, то мінімальний обсяг газу за рік, який береться для розрахунку плати за розподіл, становить 314 кубометрів.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні