Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКого змусять доплатити за газ за минулі роки?

Кого змусять доплатити за газ за минулі роки?

Этот материал также доступен на русском языке
Прийде доплатити за газ тим, хто отримував від облгазів платіжки з нарахованими «температурними коефіцієнтами».

У 2018 році споживачі газу в деяких областях стали отримувати платіжки з величезними сумами заборгованості – газовики нарахували їм доплату за «приведення обсягу палива до стандартних умов вимірювання» з грудня 2015 року. Саме у 2015 році набув чинності закон про ринок газу, який передбачав відповідну доплату.

Стандартними умовами постачання газу вважаються: температура повітря плюс 20 градусів та атмосферний тиск 760 мм ртутного стовпа. Але у зимовий період газ стискається, а влітку розширюється. І щоб привести обсяг палива у зазначені умови, показання лічильника множать на відповідний коефіцієнт, що коливається від 0,97 до 1,08, залежно від календарного місяця. Взимку використовуються підвищені коефіцієнти, за рахунок чого й оплата за газ вища, а влітку – навпаки.

Свого часу Національна комісія (НКРЕКУ) заборонила проводити донарахування за коефіцієнтом побутових споживачів, заявивши, що температурна різниця вже врахована у тарифах. Проте споживачі в судах опротестовували ці донарахування. А газовики подавали апеляції.

Рішення не на користь споживачів затвердив Верховний Суд у листопаді 2021 року – доплату за приведення до стандартних умов (температурні коефіцієнти) було визнано законною. Наразі облгази на законних підставах матимуть право стягнути борги.

Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року «температурні коефіцієнти» включені до тарифу на розподіл газу, тобто – до абонплати.

Раніше ми писали, що Денис Шмигаль прояснив ситуацію з тарифами на комунальні послуги в Україні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні