П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦерковні православні свята 29 січня

Церковні православні свята 29 січня

Этот материал также доступен на русском языке
29 січня, відзначається 3 православні церковні свята: Праведного Максима Тотемського, пресвітера; Петро-напівкорм, поклоніння чесним веригам апостола Петра; священномученика Іоанна Петтайя.

Церковні православні свята 29 січня

Праведного Максима Тотемського, пресвітера

На честь єрея Максима Тотемського. Жив у першій половині XVII ст. Мав дар зцілення від хвороб. 40 років дотримувався суворого посту і молився.

Поклоніння чесним веригам апостола Петра, Петро-напівкорм

Поклоніння чесним веригам (ланцюгам) святого та всіхвального апостола Петра, якими його пов’язали у 42 році за проповідь про Христа Спасителя.

Священномученика Іоанна Петтайя

Приурочений до святого Іоанна Петтайя – уродженця Естонії. Роки життя: 1894-1919. Його засудили до розстрілу.

Петро-напівкорм

Народне свято Петр-полукорм відзначається 29 січня 2022 (дата за старим стилем – 16 січня). Віруючі православної церкви цього дня вшановують пам’ять святого апостола Петра, першого Папи Римського. У народі його вважали покровителем худоби. Свято названо «напівкормом» тому, що саме в цей день свійські тварини з’їдали вже половину приготовлених для них запасів.

История

Перш ніж стати апостолом, Петро був простим рибалкою, мав дружину, 2 дітей і носив ім’я Симон. Із Ісусом Христом його познайомив молодший брат Андрій Первозванний. Господь не одразу зробив Петра апостолом. Коли він зміцнив віру, Христос прийшов до його дому і вилікував від гарячки тещу. Після цього Петро був названий апостолом.

Він бачив багато чудес, які творив Христос. Апостол був йому так сильно відданий, що Ісус найчастіше дозволяв йому знаходити його немочі. Петро був єдиним учнем, який захищав його від смерті. Він першим дізнався про Ісуса, коли той пішов по воді і рушив йому назустріч. Також Петро першим зрікся його, але Господь Бог пробачив його. За це він був позбавлений звання апостола, але пізніше, після 3-х кратного сповідання, знову відновлено.

Після Вознесіння Ісуса Христа Петро найлютіше сповідував його ім’я. Він проповідував Слово Боже, і від його промов походили зцілення. За свої проповіді неодноразово опинявся у в’язниці. Коли він був ув’язнений в третій раз, йому одягли ланцюги (вериги). Проте вночі спустився Ангел Господа Бога та звільнив його. Пізніше ці ланцюги знайшли християни та зберегли їх.

Петро вирушив подорожувати. За весь час мандрів він багатьох звернув у християнську віру і викрив багатьох обманщиків. Досягши Риму, йому явився Ісус Христос і передбачив швидку смерть. Петро був розіп’ятий волею імператора Нерона.

Традиції та обряди

Цей день традиційно присвячується спостереженню за погодою, адже доведеться прожити ще половину зими. На Петра-полукорма оглядаються запаси тварин і посіву.

У це свято намагаються не ткати, не прясти, не використовувати в роботі гострі предмети, що нагадують зуби вовка. Щоб вовк не зарізав тварин, на вогнище вішають ланцюг, а до нього каміння (за кількістю тварин) чи ключ. Вважається, що цей оберіг захищає худобу.

Прикмети

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде холодною, то й осінь буде холодною.

Якщо повіяв вітер із півночі – погода зіпсується та вдарять морози.

Якщо місяць у цей день яскраво горить і круті роги має, то мороз трохи притисне.

Червоний захід сонця обіцяє мороз і сонце.

Якщо на Петра завірюха закружляла – чекай літа вогкого.

Раніше ми розповідали вам про Павлів день

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні