Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовини27 січня – день рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії

27 січня – день рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії

Этот материал также доступен на русском языке
27 січня, відзначається 2 православні церковні свята.

Церковні православні 27 січня

Віддання свята Богоявлення

Останній із днів посвяти Богоявлення (Хрещення Господнього). У храмі відбувається богослужіння, читають молитви.

Ніна – обряди худоби

Рівноапостольної Ніни, освітянки Грузії. Церква вшановує пам’ять святої Ніни родом з Каппадокії. Роки життя: 280-335. Проповідувала Євангеліє мешканцям Грузії, що спричинило поширення християнства по всій країні.

Народне свято Ніна – обряди худоби

Народне свято Ніна – обряди худоби відзначається 27 січня 2022 (дата за старим стилем – 14 січня). Віруючі православної церкви цього дня вшановують пам’ять рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії. У народі свято отримало назву Обряди худоби, бо саме цього дня доглядають худобу особливим чином: очищають хлів від гною, застилають підлогу соломою, чистять усіх свійських тварин, пригощають їх овочами, хлібом та ласкаво розмовляють з ними.

История

Ніна проживала у IV столітті у Єрусалимі. Вона була племінницею патріарха Ювеналія. Любила Ісуса Христа і сумувала за людьми, які противилися цій вірі. В юності виховувалась старицею, бо її батько пішов у пустелю, а мати стала дияконісою. Стариця розповідала чудові історії про Грузію (раніше Іверія), і Ніна захотіла побачити цю країну.

Під час Діоклетіанівських гонінь вона втекла до Іверії, де почала проживати у жінки та надавати допомогу всім, хто до неї звертався. Слава про неї з величезною швидкістю ширилася навколо, а її чудеса допомогли багатьом увірувати в Господа Бога. Багатьох вона навернула до християнської віри, винятком не став і цар Мерой. Коли ж в Іверії був побудований храм, жителі, що залишилися, прийняли християнство.

Ніна не любила хвалебних промов і вирішила оселитися в горах. Через кілька років вона вирішила відвідати Кахетію, де своїми молитвами та промовами звернула до християнства царицю Софію. Протягом 35 років вона робила подвиги і 14 січня 335 року померла.

Традиції та обряди

Традиційно цей день присвячується роботі. Крім збирання хліва та годівлі худоби, проводяться й інші господарські роботи, включаючи колку дров.

Особлива увага приділяється коровам. Якщо на Ніну сталася пожежа, то вважається, що крапля молока, бризнута у вогонь, його втихомирить. Якщо людина отримала опіки або захворіла, то коров’яче молоко може вилікувати його.

Прикмети

Якщо навколо місяця видно серпанок, то незабаром закрутить хуртовина.

Якщо на Ніну почався сніг і закукарекали півні раніше звичайного – чекай на потепління.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то й осінь буде такою.

Якщо на Ніну ворона розкаркалася, то незабаром закрутить завірюха та хуртовина.

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непогожою, то і осінь буде такою.

Місяць не має яскравого насиченого кольору – до снігу.

Якщо на Ніну зірки яскраво мерехтіти почали, то мороз міцнішає.

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непохитною, то й осінь буде такою.

Раніше ми розповідали про Філіппов день .

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні