Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому жовтіє листя у розсади овочів?

Чому жовтіє листя у розсади овочів?

Этот материал также доступен на русском языке
Після пересадки розсади у відкритий ґрунт, раптом рослини починають жовтіти. Вважають, що причиною цього явища є травмування під час пересадки. Але це не зовсім так.

Найбільше дістається молодим рослинам від хлорозу через погану роботу кореневої системи. Це буває не тільки внаслідок пошкодження коріння в процесі пересадки, але через переохолодження. Тому листя жовтіє повністю, а потім набуває дещо синюватого відтінку.

При механічному пошкодженні коріння жовтіє лише нижнє листя. Згодом воно зазвичай опадає, а після вкорінення відростає нове зелене. Іноді трапляється, що рослини, більшість кореневої системи яких знаходиться на невеликій глибині (15-20 см), не здатні повністю забезпечити себе вологою. У такому разі листя ще й скручується.

При тривалому надмірному зволоженні ґрунту листя так само починає жовтіти. Забарвлення рослин залежить від умов харчування.

Так, листя нижніх ярусів жовтіє зазвичай на рослинах, які посаджені на багатому органікою, але бідному на мідь (торф’янистому) ґрунті.

Якщо листя товсте, тверде, а стебла дерев’янисті – овочевим не вистачає сірки. У випадку, коли світло-жовте забарвлення спочатку набувають молоді листочки, а потім і старі, і все це поступово засихає, то в ґрунті мало марганцю. Таке буває за надмірного її вапнування.

Нагадаємо, раніше ми розповідали – рассада томатов: от посева семян до пикировки растений.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні