Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаНовини22 січня - Філіппов день: час сходити в лазню

22 січня – Філіппов день: час сходити в лазню

Этот материал также доступен на русском языке
22 січня відзначається 3 православні церковні свята: Філіппов день, мученика Полієвкта, преподобного Євстратія, чудотворця.

Перелік подій інформує про церковні свята, пости, дні шанування пам’яті святих. Список допоможе дізнатися про дату значущої релігійної події для православних християн.

Церковні православні свята 22 січня

Святителя Пилипа, митрополита Московського та всієї Росії, чудотворця

Пам’ять Пилипа II (назва при народженні – Феодор) – митрополита Московського. Роки життя: 1507-1569. Його вбив помічник Івана Грозного – Малюта Скуратов. Дата святкування встановлено у 1660 році.

Мученика Полієвкта

Вшанування воїна Полієвкта. Постраждав у 259 році за віру в Христа в вірменському місті Мелітін в період правління імператора Валеріана.

Преподобного Євстратія, чудотворця

Присвячений святому Євстратію родом із міста Тарса. Був настоятелем Авгарівської обителі (на Олімпі у Малій Азії). Жив у VIII-IX ст.

Філіппов день

Інші назви: Філіп
Церковна назва: Святителя Пилипа, митрополита Московського та всієї Росії, чудотворця
Значення: День пам’яті святого Пилипа
Традиції: Роботи з господарства; похід у лазню

Народне свято Філіппов день відзначається 22 січня 2022 (за старим стилем – 9 січня). У церковному православному календарі це дата вшанування пам’яті святителя Пилипа II, митрополита Московського та всієї Русі чудотворця.

Історія

У боярській сім’ї, за правління Івана Грозного, народився хлопчик Федір. З юних років його душа стала належати Господеві Богу, але за прикладом батька він пішов на військову службу. Продовжуючи відвідувати церкву, вирішив вести чернечий спосіб життя. Потай залишивши будинок, він вирушив у Соловецьку обитель. Протягом 9 років слухняно працював і був виготовлений у пресвітери та ігумена. Там його і назвали ім’ям Пилип.

Він багато зробив для розвитку обителі: побудував лікарні, скотарня, собори і храми, організував пустелі, де всі бажаючі могли мовчати. Одним із таких місць, яке Пилип і сам відвідував, була Пилипова пустеля.

Незабаром його було поставлено митрополитом Московської кафедри. Філіп зарекомендував себе грамотним керівником, але дуже часто у нього виникали протиріччя з Іваном Грозним. В один із днів, за осуд опричнини, він впав у опалу царя.

8 листопада, під час служіння в Успенському соборі, Філіпп був позбавлений сану і заточений до монастиря. Пізніше його перевезли до Тверського Отроча монастир, де він і передбачив свою смерть від рук Малюти Скуратова.

Традиції та обряди

Цього дня традиційно з самого ранку починається домашня робота. Жінки стирають, забираються. Чоловіки займаються важкою працею.

У Філіппов день необхідно сходити в лазню, щоб «змити минулі свята – Святки».

Прикмети

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде довгою.
Якщо верхівки дерев заполонили ворони та галки – морози стануть сильнішими. Якщо ж вони на снігу розташувалися – чекай тепла.
Якщо домашні тварини не хочуть виходити на вулицю чи вийшли, але одразу повернулися до хліва – почне холодати.
Якщо кішка у Пилипів день у тепле містечко лізе – вдарять морози.
Якщо кішка на спині лежить або часто спить – настане потепління.
Якщо кішка в цей день почала пазурі точити про різні дерева – бути вітру.
Якщо собака калачиком згорнувся і заснув – чекай на похолодання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні