Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляЧим зайнятися на пенсії? Виберіть собі хобі!

Чим зайнятися на пенсії? Виберіть собі хобі!

Этот материал также доступен на русском языке
Людина йде на заслужений відпочинок, і раптом у нього виявляється маса вільного часу. Чим зайнятися? Пропонуємо вам добірку з 5 популярних хобі для душі та здоров'я.

Для розвитку та вдосконалення особистості хобі має велике значення. Улюблене захоплення є джерелом радості, досягнення гармонії та інших позитивних емоцій. Деякі активні заняття дозволяють значно покращити швидкість мислення, концентрацію уваги, реакцію та фізичні показники. Це надійний засіб уповільнити старість, продовжити життєву активність.

За допомогою хобі можна розширити коло друзів та однодумців, підтримати в тонусі мозок, знизити рівень стресу, заробити гроші та багато іншого.

Пропонуємо вам топ-5 найкорисніших захоплень для фізичного та психічного здоров’я людини. Зрозуміло, таких, що приносять користь всьому організму, занять набагато більше. У нашій добірці найпоширеніші та найдоступніші захоплення.

1. Читання художньої та наукової літератури

Мабуть, найкращий спосіб розвитку інтелекту та отримання знань. Завдяки читанню збагачується словниковий запас, а також загальний рівень культури, підвищується грамотність та розвивається фантазія. У світі знайти цікаву для літературу нескладно.

2. Рукоділля

Будь-які творчі заняття руками позитивно впливають на нервову систему. Думки впорядковуються, а терпіння та цілеспрямованість розвиваються. А вплив на здоров’я позитивних емоцій від створення витончених предметів власними руками важко недооцінити. Крім цього, активна дрібна моторика сприяє зниженню рівня адреналіну, приведенню в норму ритму серця та загальному розслабленню. Розташовані на пальцях акупунктурні точки активно масажуються під час рукоділля, що найкраще впливає на здоров’я.

3. Музика

Захоплення музикою знижує рівень депресії та тривоги, вона сприятливо впливає на зміцнення імунної системи. При прослуховуванні музики відбувається збудження кори головного мозку та виділяється гормон радості дофаміну. Все це поряд з розвитком творчих здібностей та покращенням пам’яті.

4. Спорт та танці

Помірні заняття спортом (особливо це стосується ходьби, плавання, волейболу, катання на роликах та ковзанах) або танцями – це чудове кардіо-тренування, що дозволяє зміцнити серце та судини, зміцнити кістково-м’язовий скелет та дихальну систему, а також підвищити тонус та витривалість організму . Активні захоплення сприяють оновленню клітин, оскільки насичують мозок киснем.

5. Домашні тварини

Догляд за домашніми тваринами зміцнює здоров’я людей: нормалізує кров’яний тиск та рівень холестерину, покращує стан крові. Особливо корисні ігри та спілкування з вихованцями для оздоровлення психіки та зміцнення нервової системи. А регулярні прогулянки з домашніми тваринами на свіжому повітрі сприятливо впливають на серцево-судинну систему та підвищують імунітет.

Якщо ви досі не знайшли собі приємне й корисне захоплення, подумайте, чим би ви хотіли заповнити своє дозвілля.

Читайте также:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні