Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЧерез дефіцит газу можливі відключення: кого це торкнеться в першу чергу?

Через дефіцит газу можливі відключення: кого це торкнеться в першу чергу?

Этот материал также доступен на русском языке
Кабінет міністрів України доручив Міненерго за участю НАК "Нафтогазу" та "Оператора газотранспортної системи" підготувати "плановий графік постачання та використання природного газу у розрізі споживачів з визначенням відповідних цінових показників".

Такий графік має готуватися щотижня протягом усього осінньо-зимового періоду, починаючи з 13 січня.

Текст протоколу наради із зазначеним вище дорученням опублікував народний депутат, перший заступник голови комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко.

Він зробив висновок, що під планом поставок мається на увазі графік обмеження споживання енергоносія.

– Останні три доби газу зі сховищ не вистачає і доводиться відбирати щонайменше 10 млн “кубів” на добу із труби. Закінчиться це погано, і “Газпром” тільки на це і чекає. Отже, готують споживачів до обмежень. Насамперед – промисловість, щоб у жодному разі не чіпати ТКЕ та населення, – зазначив Олексій Кучеренко.

Підтвердив слова Олексія Кучеренка і енергоексперт Валентин Землянський.

– Я думаю, що йдеться про план обмеження споживання із лютого, коли похолодає. У нас за температур -10, -15 обсяг споживання становить 160-180 млн куб. м. на добу. Обсяг, який у нас є у сховищах, а також власний видобуток становитимуть 145 млн. куб. м. Відповідно, у нас виникатимуть добові дефіцити. Тому їх гаситимуть за рахунок відключення промисловості. А зараз підуть торги за те, кого відключатимуть першим, – вважає Землянський.

Експерт зазначає, що запобігти відключенню споживачів можна було б за рахунок імпорту – Кабмін також дав доручення знайти додаткові маршрути постачання природного газу. Проте їх немає, переконаний Землянський.

Читайте також:

Джерело: novosti-n.org

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні