Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВ Україні додали кількість безкоштовних медпослуг

В Україні додали кількість безкоштовних медпослуг

Этот материал также доступен на русском языке
Безкоштовних медпослуг стане більше. Що доступне українцям без грошей?

Оновлена ​​Програма медичних гарантій надає українцям доступ до безкоштовної ефективної медичної допомоги. У 2022 році посиляться вимоги до якості медичних послуг та розшириться їхній перелік, що надаються безкоштовно.

Загалом на 2022 рік держава виділила для надання безоплатної медичної допомоги за програмою медгарантій 157 млрд. гривень, – про це йдеться на Урядовому порталі.

Що входить у безкоштовні послуги

До переліку безкоштовних медичних послуг Програми медичних гарантій (ПМГ) у 2022 році включені:

  • первинна допомога – послуги у сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів;
  • спеціалізована та високоспеціалізована допомога – послуги у лікарнях, наприклад, операції та перебування у стаціонарі;
  • екстрена – виклик швидкої 103;
  • паліативна допомога та медична реабілітація;
  • медична допомога дітям до 16 років;
  • ведення вагітності та пологи.

Загалом у ПМГ на цей рік – 38 пакетів послуг, з яких два нові. Це хірургія одного дня для дорослих та дітей, а також надання медичної допомоги за умов епідемій.

На що медики отримають більше грошей

Лікування інсульту та інфаркту, дослідження для раннього виявлення онкології, медична допомога породіллям під час пологів, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках залишаються пріоритетними у ПМГ на цей рік.

Зростуть тарифи на лікування онкологічних захворювань. Так, на 10 тисяч гривень збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування – до 36 тисяч, а за лікування дітей від онкозахворювань НСЗУ платитиме закладам до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань збільшиться з 54 тис. грн до 74 тис. грн.

Одним із найвищих тарифів у програмі медичних гарантій буде оплата неонатальної допомоги. У 2022 році тариф зросте зі 113 до 135 тис. грн., а максимальний тариф становитиме 161 тис. грн. за лікування недоношених дітей в установах, які відповідатимуть додатковим вимогам.

Тариф за медичну допомогу під час пологів збільшиться на 5 тис. грн – до 15 тис. грн. А для установ, які відповідатимуть додатковим вимогам, — до 20 тис. грн.

Серед нововведень обов’язкове безкоштовне проведення неонатального скринінгу всім новонародженим для діагностики двадцяти одного захворювання.

Розширюється і програма реімбурсації “Доступні ліки”. Туди включать препарати на лікування хвороби Паркінсона, і навіть хронічного обструктивного захворювання легких. Бюджет програми реімбурсації збільшиться на 1,8 млрд. грн. і становить 4,6 млрд. грн.

Щодо лікування COVID-19, то у 2022 році певним установам буде запропоновано укласти договір щодо пакету “готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема, інфекційного характеру”. Цей новий пакет дозволить забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та установ. На цей напрям у ПМГ-2022 передбачено 2,5 млрд грн.

Вимоги до медиків зростуть

Зі збільшенням тарифів до медичних установ підвищуватимуться і вимоги. НСЗУ не просто закуповує медичні послуги, а й впливає на їхню безпеку на користь пацієнта. Для цього запроваджується новий показник — мінімальна кількість послуг, що надаються, протягом 2021 року. Він вводиться для надання медичної допомоги при інфаркті та інсульті, а також медичної допомоги під час пологів.

Мінімальна кількість наданих послуг, що дозволяє укласти договір із НСЗУ: ​​150 пологів на рік, 100 пролікованих інсультів, 50 пролікованих інфарктів. Національна служба здоров’я закуповуватиме медичні послуги лише в тих закладах, де пацієнту лікарі-практики з достатнім досвідом зможуть надати якісну та медичну допомогу.

Програма медичних гарантій у 2022 році посилює фокус на потребах та безпеці пацієнта. Підвищені тарифи на медичні послуги та вищі вимоги до медичних закладів стимулюють українську медицину змінюватись на користь пацієнта.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні