Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЧи повинен водій передавати "права" інспектору поліції?

Чи повинен водій передавати “права” інспектору поліції?

Этот материал также доступен на русском языке
Чи повинен водій передавати "права" інспектору поліції? - Закон дає відповідь.

Чи повинен водій передавати “права” інспектору поліції?

Дуже багато українських водіїв стикалися з ситуацією, коли після зупинки автомобіля інспектор патрульної поліції вимагає передати йому посвідчення водія. Водії часто отримують назад “права” разом із ухвалою про штраф. Але ніхто не зобов’язаний передавати “права” до рук правоохоронців.

Українське законодавство передбачає, що інспектор поліції має право вимагати у водія пред’явити документи на право керування автомобілем. Зокрема, це однозначно йдеться у статті 13 Закону “Про дорожній рух”, а також у п.п.2.4.а Правил дорожнього руху.

Таким чином, згідно з чинним українським законодавством, водій не зобов’язаний передавати своє посвідчення водія до рук правоохоронцям. Йому достатньо їх пред’явити, тобто показати.

Закон №1231-IX (він набув чинності у березні 2021 року) значно розширив повноваження патрульних поліцейських. І хоча перша його редакція пропонувала закріпити за водіями обов’язок передавати посвідчення водія в руки правоохоронцям, з остаточної редакції цю вимогу прибрали.

У цьому законі йдеться про те, що водій повинен пред’явити документ таким чином, щоб той можна було прочитати та зафіксувати його дані.

В Україні водій не зобов’язаний передавати документи співробітнику поліції, їх треба лише пред’явити для ознайомлення. Але якщо водій сам передав документи правоохоронцю, той може їх взяти.

Читайте також: 1 листопада набувають чинності нові правила дорожнього руху: що зміниться?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні