Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії в Україні перерахують заднім числом: кого це торкнеться?

Пенсії в Україні перерахують заднім числом: кого це торкнеться?

Этот материал также доступен на русском языке
У Міністерстві соціальної політики України підготували проєкт постанови Кабінету міністрів щодо перерахунку пенсій особам, звільненим із розвідувальних органів. Пенсії колишнім розвідникам збільшать заднім числом з 1 серпня 2021 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проєкт, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України.

Постанова Кабміну № 729 щодо посадових окладів військовослужбовців розвідувальних органів набула чинності у липні 2021 року. Водночас перерахунку пенсій тоді не відбулося, тому його планують провести 2022 року заднім числом.

Кому перерахують пенсії?

Пенсії планують перерахувати військовослужбовцям розвідувальних органів (крім військовослужбовців строкової служби).

Так, згідно з проєктом, перерахунок проведуть з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 року №729, тобто з 1 серпня.

Цією постановою Кабміну було встановлено, що посадові оклади військовослужбовців розвідувальних органів встановлюються відповідно до розмірів посадових окладів військовослужбовців Збройних Сил, з коефіцієнтом:

  • для військовослужбовців кадрового складу – 1,8;
  • для військовослужбовців, які не належать до кадрового складу, – 1,4.

Якщо раптом у результаті перерахунку, передбаченого проєктом постанови, розмір пенсії зменшиться, то пенсіонер отримуватиме раніше призначену пенсію.

Де візьмуть кошти на підвищення пенсійних виплат?

Для проведення перерахунку пенсій будуть потрібні додаткові витрати з державного бюджету України: 106 млн грн за 2021 рік, 293 млн гривень на 2022 рік. Ці витрати передбачається забезпечити за бюджетною програмою 2506080 “Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищення до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду”.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні