П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниБерезнева індексація пенсій: скільки додадуть і кому?

Березнева індексація пенсій: скільки додадуть і кому?

Этот материал также доступен на русском языке
У Мінсоцполітики прогнозують, що розмір середньої пенсії у січні становитиме чотири тисячі гривень. Більше того – протягом року виплата зростатиме. Підвищення планують проводити у 12 етапів.

Наступного підвищення пенсій слід чекати з 1 березня 2022 року. У першому місяці весни пройде індексація пенсій. Вона стосуватиметься непрацюючих пенсіонерів, а перерахунок буде індивідуальним. Сума зростання прив’язана до зростання середньої заробітної плати в Україні та інфляції. Цей перерахунок буде автоматичним. Українцям не потрібно звертатися до органів Пенсійного фонду. Під індексацію підпадуть деякі категорії пенсіонерів, виключених зі списку на індексацію у 2017 році.

На 14% буде проіндексовано:

  • страхові пенсії, призначені до 2019 року (при цьому сума підвищення буде не менше 100 грн., а середній розмір підвищення становитиме близько 500 грн.);
  • пенсії військовим (середній розмір підвищення становитиме 700 грн.);
  • мінімальний розмір пенсій за інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС (середній розмір підвищення становитиме 400 грн) та інші пенсії особам з інвалідністю серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Також буде встановлено щомісячну доплату у розмірі 135 гривень особам, на яких не поширюється порядок індексації пенсій. З 1 березня проіндексують надбавки за вік. Відтак пенсіонери віком від 80 років отримуватимуть по 500 грн на місяць, а пенсіонери 75-80 років – по 400 грн.

З 1 березня проіндексують надбавки за вік. Отже, пенсіонери віком від 80 років отримуватимуть по 500 грн на місяць, а пенсіонери 75-80 років – по 400 грн.

З 1 квітня 2022 року будуть пыдвищені виплати працюючим пенсіонерам. Ці виплати також будуть індивідуальні, в них враховують поточну зарплату пенсіонера та отриманий страховий стаж.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні