П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіУкраїнських водіїв хочуть карати не лише штрафами, а й штрафними балами

Українських водіїв хочуть карати не лише штрафами, а й штрафними балами

Этот материал также доступен на русском языке
У партії «Слуга народу» запропонували нове покарання порушення Правил дорожнього руху (ПДР). Народні депутати зареєстрували у парламенті законопроєкт №6502, який передбачає запровадження штрафних балів для водіїв.

Як передає “Хвиля” , законопроєкт розміщено на сайті ВР.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що у водіїв, які системно порушують ПДР, пропонують тимчасово вилучати посвідчення. До того ж порушникам доведеться повторно складати теоретичний та практичний іспит на знання правил дорожнього руху.

Крім того, законопроєкт пропонує встановити перелік правопорушень, передбачених КУпАП, за вчинення яких водію нараховуються штрафні бали.

При цьому кількість штрафних балів залежить від рівня суспільної небезпеки таких порушень та становить від 1 до 5 балів за кожне правопорушення.

Анулювати штрафні бали за кожне правопорушення за рік (365 днів).

Таким чином, посвідчення водія тимчасово вилучатимуть у разі нарахування водію протягом попереднього року (365 днів) 12 і більше штрафних балів, а водію, якому водійське посвідчення вперше видано менше року тому, вилучатимуть права при 8 і більше штрафних балів.

“У разі незгоди водія з прийнятим рішенням його можна оскаржити в суді. При цьому оскарження рішення не зупиняє його виконання”, – наголошується в пояснювальній записці.

Варто зазначити, що бали за порушення правил дорожнього руху нараховуватимуться паралельно зі штрафами.

Система накопичення штрафних балів за порушення правил дорожнього руху вже існує у США, Канаді, Великій Британії, Франції, Італії, Німеччині.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що водіям готують нові штрафи за фари та шини.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні