Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовини13 січня - Щедрий вечір: традиції та історія свята

13 січня – Щедрий вечір: традиції та історія свята

Этот материал также доступен на русском языке
13 січня – 13-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 352 дні. Цього дня у світі відзначаються День випадкових попутників та День громадського радіомовлення.

Щедрий вечір: традиції свята

Через тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем), святкують Щедрий вечір. Це залишок стародавнього, мабуть, дохристиянського звичаю. За християнським календарем це день преподобної Меланії. У народній традиції обидва свята об’єдналися, і тепер маємо щедрий вечір, або свято Меланки.

Як і на Святвечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, бо страви цього вечора не є пісними: тут на столі і кутя, і ковбаси, і холодець, і шинка.

Страви на Щедрий вечір не скрізь однакові: в областях вздовж Дніпра печуть пироги з м’ясом і смажать гречані млинці на свинячому жирі, на півдні України фігурують бублики, а у гуцулів — вареники або, як вони кажуть, пироги.

З заходом сонця і до півночі починалося щедрування. Дівчатка-підлітки ходили до сусідів та родичів щоб заспівати щедрівки. Якщо господарі 13 січня не скупилися на смаколики для щедрувальників, то це обіцяло їм щастя та благополуччя.

Також була поширена традиція для незаміжніх дівчат. Вони ворожили на майбутнього чоловіка.

Яке свято відзначають у світі 13 січня?

День “Виконай свою мрію” святкується 13 січня і є днем для всіх тих, хто слідує за мрією. Сьогодні день, щоб перестати мріяти та почати робити щось, щоб ваша мрія здійснилася. Однак важливо не те, що ви робите, щоб переслідувати свою мрію. А важливим є те, що ви починаєте робити це сьогодні. Тому що, хоч би якими були ваші мрії, вони зазвичай не збуваються без зусиль і важкої роботи.

Що сталося в Україні та світі 13 січня?

1854 – Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент – акордеон.

1928 – у трьох будинках у містечку Шенектейді в штаті Нью-Йорк компанії RCA та General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

1936 — польський суд засудив до страти Степана Бандеру, Миколу Лебедя, Ярослава Карпинця (замінено на довічне ув’язнення).

1942 – почалося примусове вивезення населення України до Німеччини.

1943 – Адольф Гітлер видав директиву про тотальну мобілізацію матеріальних та людських ресурсів Німеччини.

1957 – компанія Wham-O почала випуск фрізбі.

1989 – у всій Великій Британії комп’ютери були вперше паралізовані вірусом “Friday the 13th” (п’ятниця, 13-те), відомим також під назвою “Jerusalem”, який періодично активізується в дні, коли 13 число припадає на п’ятницю.

1991 – у Литві пройшли криваві зіткнення між підрозділами радянської армії та місцевим населенням. У Литві цей день відзначається як День оборони свободи.

1992 – Україна та Королівство Швеція встановили дипломатичні відносини.

1993 – у Парижі представники 130 країн підписали “Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та її знищення”.

1999 – 36-річний Майкл Джордан, жива легенда американського баскетболу, офіційно оголосив, що припиняє професійну кар’єру баскетболіста.

2000 – Білл Гейтс заявив про свою відставку з посади голови компанії “Microsoft”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які пам’ятні події сталися 10 січня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні