Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні можуть з'явитися продуктові картки: як це працюватиме?

В Україні можуть з’явитися продуктові картки: як це працюватиме?

Этот материал также доступен на русском языке
Подорожчання продовольчої сировини на 20% у 2022 році може стати для українців справжнім шоком. Саме так вважають у Офісі президента України. Це може спровокувати стрибок інфляції на 8-10%. Щоб хоч якось полегшити пересічним громадянам інфляційний тягар, влада має намір запровадити в Україні продуктові картки.

Про це розповів у коментарі агенції Interfax радник президента України Олег Устенко.

За словами Олега Устенка, сировинна продовольча група, до якої входять продукти, базові для випікання хліба та приготування багатьох продуктів, цього року подорожчає на 10-20%.

Йдеться про зерно, борошно, цукор, какао та інші продукти. А якщо врахувати, що продовольство у споживчому кошику українців становить майже половину всіх видатків, то це буде для більшості громадян великим “інфляційним шоком”, вважає Устенко.

– У нашому випадку 20-відсотковий ціновий шок за продовольчою сировинною групою може призвести до інфляційного стрибка від 8% до 10%, – каже радник президента.

При цьому Олег Устенко вважає, що нинішній рік буде інфляційним для всього світу і, звичайно, цей процес не може не торкнутися українців.

Тому вже зараз в Офісі президента розглядають запровадження антикризових заходів, які б могли пом’якшити інфляційний удар для українців. Зокрема, це можуть бути адресні виплати найменш захищеним верствам населення.

Крім того, розглядаються інші сценарії. Наприклад, використання продуктових карток, які можна отримати і використовувати через систему “Дія”.

Хто зможе отримати компенсаційні виплати?

– В Офісі президента позиція більш ніж чітка: насамперед мають отримати підтримку найбільш уразливі та незахищені верстви населення. Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamp у системі “Дія” – так звані “продуктові чеки”, як це практикується в США. Але це антикризові заходи, які можуть запроваджуватися за потребою, – уточнив Устенко.

При цьому він каже, що Нацбанк встановив граничний показник інфляції на 2022 рік у розмірі 7%. Але, на жаль, тут ситуація залежить не лише від України.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали, що в украинских магазинах появились бесплатные продукты.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні