Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовини"Крижане хоро" танцюють болгари на честь свята

“Крижане хоро” танцюють болгари на честь свята

Этот материал также доступен на русском языке
Болгарська православна церква 6 січня святкує Хрещення Господнє. Цього дня в Болгарії в містечку Калофер у крижаній воді річки Тунджа чоловіки танцюють знамените «чоловіче хоро».

Хрещення в Болгарії частіше називають Йордановден, бо, згідно з біблійною легендою, цього дня у водах річки Йордан Іоанн Хреститель хрестив Ісуса Христа. У момент хрищення небо «відкривається» і Святий Дух сходить на Христа як голуба. Тому третя назва свята – Богоявлення.

Цього дня відбувається освячення води. Після служби у церкві священик кидає хрест у воду, а молоді люди кидаються за ним, щоб «врятувати» його.

Саме цей ритуал і відтворюється у Калофері. Молодіжна «дружина» з вечора готується до крижаного хоро, бо річка зазвичай уже затягнута льодом, і хрест доводиться діставати з холодної води.

Близько 6.30 ранку збираються учасники та глядачі цієї унікальної події.

Рівно о 7:45 підходить священик і дає сигнал на початок.

Але спочатку розбивається крига в річці.

У воду першими входять музиканти (гайді-волинки, барабани, кавали).

 

За ними – учасники хоро, одягнені у народні костюми з обов’язковим болгарським триколором у руках.

Десятки чоловіків у білосніжних сорочках та червоних поясах з піснею занурюються в Тунджу.

Місцевий священик кидає Хрещенський хрест у річку, і той, хто дістає його з-під води та льоду, традиційно передає наймолодшому учаснику чоловічого танцю. Це зазвичай дитина, яка сидить на плечах батька.

Дружина бризками води окропляє присутніх, і тут починається справжнє «крижане хоро» у студених водах Тунджі. Воно триває ще мінімум 10, іноді сягає 20 хвилин.

У танці беруть участь і маленькі діти на плечах батьків. Їх начебто причащають до традиції, щоб продовжити ритуал у майбутньому.

Фото: Асен Великов,  Милен Цветанов.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні