П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЗакон поки що не зобов'язує реєструвати SIM-картки за паспортом - роз'яснення фахівців

Закон поки що не зобов’язує реєструвати SIM-картки за паспортом – роз’яснення фахівців

Этот материал также доступен на русском языке
Голова підкомітету Верховної Ради цифрової та смартинфраструктури, електронних комунікацій, кібербезпеки та кіберзахисту Олександр Федієнко заявив в ефірі Громадського радіо, що жоден закон в Україні не передбачає прив'язку SIM-карт до паспортів.

«Жоден із законів і жодна законодавча ініціатива – ні про електронні комунікації, ні про регулятор – не передбачають прив’язку SIM-карти до паспорта».

За словами Федієнка, якщо людина хоче прив’язати номер до паспорта, вона може це зробити, але у чинному законодавстві таких вимог немає.

Федієнко наголосив, що інформація у ЗМІ про те, що українці мають реєструвати SIM-картку за паспортом, не відповідає дійсності.

Нардеп радить реєструвати номер за паспортом тим, хто використовує його як фінансовий.

Що зараз ухвалила і розглядає Верховна Рада?

Федієнко уточнив, що закон Про електронні комунікації, який набув чинності 1 січня, є технічним, у ньому не йдеться про обов’язкову реєстрацію номера.

Наразі Верховна Рада розглядає ще 2 законопроекти, в яких ця норма не передбачена і про вимоги реєстрації SIM-карт ніде немає.

Що могло спричинити тривожні чутки?

Водночас, обговорення ідеї обов’язкової реєстрації SIM-карток за паспортом ведеться. Але поки що це лише обговорення. А в Офісі ефективного регулювання BRDO додають:

«Наразі громадяни та громадянки можуть самі обирати: реєструвати свій номер чи ні. Але при цьому вони мають можливість користуватися номером знеособлено. Ми вважаємо, що це право не можна забирати».

Читайте також:

Джерело: hromadske.radiо

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні