Четвер, 18 Серпня, 2022
ГоловнаДачаВ Україні вирощування плодів та ягід зменшилося на 30%, а винограду –...

В Україні вирощування плодів та ягід зменшилося на 30%, а винограду – на 66%

Этот материал также доступен на русском языке
За останні 30 років посівні площі під ягодами, баштанними та іншими плодовими В Україні зменшились на 63%.

Так, якщо у 1990-1991 рр. закладали 863,7 тис. га, то на сезон 2020 року цей показник досяг 323,0 тис. га.

Зменшення площ насаджень, спричинило зменшення виробництва плодів і ягід на 30%, баштанних — на 38% (виробництво кавунів зменшилося з 463 тис. т до 400 тис. т), а винограду — на 66% (з 457 тис. т до 281 тис. т).

Цікаво відзначити, що виробництво динь збільшилося на 61 тис. т до 95 тис. т у 2020 році, тоді як у 1995 вирощували лише 34 тис. т.

Виробництво яблук зросло за останні 15 років до 1 115 тис. т, порівняно з 1 046 тис. т у 1990 р. Серед насіннячкових дерев зменшилося виробництво груш, яких у 1995 р. вирощували 247 тис. т, а в 2020 – 152 тис. т

Також за цей час спостерігається тенденція до збільшення виробництва серед кісточкових дерев, наприклад, збільшилося вирощування вишень (з 154 тис. т до 175 тис. т), слив (з 153 тис. т до 173 тис. т), черешень (з 47 тис. т. до 64 тис. т), проте зменшилося абрикосів (з 97 тис. т до 70 тис. т).

Серед ягідних культур також спостерігається позитивна тенденція до збільшення виробництва.

Імпорт плодових перевищує експорт у кілька разів. Проте експорт українських плодів та ягід зростає в останні роки внаслідок збільшення попиту на зовнішньому ринку.

Читайте також:

Джерело: superagronom.com

Нове на сайті