П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧим для простих українців може обернутися обов'язкове пенсійне накопичення?

Чим для простих українців може обернутися обов’язкове пенсійне накопичення?

Этот материал также доступен на русском языке
Українців найближчим часом чекає накопичувальна пенсійна система, яка може перетворитися на класичну фінансову піраміду з відповідними наслідками.

Про це заявив колишній глава Міністерства соціальної політики Андрій Рева, пишуть “Факти”.

– Йдеться про законопроєкт 2683 авторства Галини Третьякової. Суть його полягає в тому, що частину вашої заробітної плати у примусовому порядку вилучатимуть і, на першому етапі, направлятимуть до Державного пенсійного фонду, але не на виплату поточних пенсій, як це відбувається зараз, а для накопичення на спеціальних рахунках, – наголосив Андрій Рева.

Як в ідеалі має працювати накопичувальна пенсійна система?

За його словами, через три роки після запровадження обов’язкової накопичувальної системи застрахована особа отримає право переводити свої пенсійні накопичення до недержавних пенсійних фондів на свій вибір.

Далі всі пенсійні фонди – як державні, так і недержавні – виходитимуть на фондовий ринок і купуватимуть акції підприємств, що там котируються.

Підприємства, отримуючи ці гроші, зможуть розширювати виробництво, збільшувати кількість робочих місць та випуск продукції, її реалізацію, отримувати додаткові доходи, а потім частина отриманого ними інвестиційного прибутку зараховуватиметься на особисті накопичувальні рахунки майбутніх пенсіонерів.

Надалі, за кілька десятиліть, накопичені кошти мають повернутися застрахованим особам у вигляді додаткової пенсії.

– Це так в ідеалі має працювати накопичувальна система, і так вона працює у розвинених країнах: у Західній Європі та США. Але є одне але. Ця обов’язкова накопичувальна пенсійна система не спрацювала у країнах Східної та Центральної Європи. Виникає логічне питання – чому? Тому що у тій же Польщі, Угорщині, Чехії, Хорватії, Словаччині, Словенії не було повноцінного фондового ринку, – сказав ексміністр.

Виходить, що існуючий в Україні фондовий ринок не може забезпечити вкладення коштів майбутніх пенсіонерів у повному обсязі.

– Акції іноземних компаній ви теж не купуватимете, щоб не виводити капітал із країни. У жодній країні розумна та свідома влада цього робити не дозволить. Залишається єдине: купувати облігації внутрішньої державної позики. Іншими словами, за рахунок грошей майбутніх пенсіонерів фінансуватиметься поточний дефіцит державного бюджету, – пояснив Рева.

Згодом будь-яка накопичувальна система перетворюється на солідарну, – Рева

Перші 20 років держава отримує додаткові доходи, але коли з’являються додаткові витрати, починаються проблеми, і накопичувальні пенсійні системи просто банкрутують.

Ексміністр провів аналогію із банкрутством Державного ощадного банку СРСР, коли зникли вклади великої кількості людей. Він наголосив, що згодом будь-яка накопичувальна система перетворюється на солідарну. Причина в тому, що все більше коштів йде на поточні виплати, а на інвестиції в економіку їх все менше.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні