П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнцям нагадали про порядок організації планових відключень електроенергії

Українцям нагадали про порядок організації планових відключень електроенергії

Этот материал также доступен на русском языке
По всій країні українці нарікають на раптові відключення електроенергії. Це може бути пов'язано з високою вартістю газу, а також аварійними ситуаціями, які можуть спостерігатися через погодні умови. Також відключення можуть бути плановими, хоча правила організації останніх часто порушуються.

На сайті НКРЕКП детально роз’яснили порядок організації планових відключень операторами систем розподілу.

Так, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомила, що оператори систем розподілу мають право припиняти/обмежувати розподіл електричної енергії на час проведення робіт ремонту, будівництва, модернізації електричних мереж, якщо виконання таких робіт передбачено інвестиційною програмою, річною програмою ремонтів та при приєднанні нових користувачів до електричних мереж системи розподілу, здійснивши відповідні попередження відповідно до вимог.

Не більше 8 годин на добу без електропостачання

При цьому тривалість перерв у електропостачанні не повинна перевищувати сумарно 8 годин на добу у зимові місяці у разі неможливості забезпечення резервним живленням.

Про планові перерви в електропостачанні оператор систем розподілу повинен обов’язково повідомляти на своєму веб-сайті в мережі Інтернет та/або через засоби масової інформації не пізніше ніж за 5 днів до початку перерви.

Таке повідомлення має містити інформацію про населені пункти та вулиці та/або відключені об’єкти, причину перерви, дату та час початку перерви (з точністю до години) та її орієнтовну тривалість.

При аварійному відключенні – прогнозований час відновлення

Повідомлення про аварійні перерви в електропостачанні також повинні містити інформацію про прогнозований час відновлення електропостачання.

Усі ці вимоги прописані у Кодексі і НКРЕКП закликає операторів систем розподілу до неухильного їхнього виконання, у тому числі у разі потреби припинення розподілу електричної енергії для проведення вищезазначених робіт.

При цьому важливо по можливості оптимізувати термін виконання ремонтних робіт з метою зменшення тривалості перерв, особливо в період мінусових температур, у тому числі за рахунок забезпечення користувачів резервним живленням, шляхом організації тимчасових схем живлення або застосування пересувних установок, що генерують.

У разі виявлення порушень вимог Кодексу щодо обмеження, припинення розподілу електричної енергії з боку оператора систем розподілу користувачі можуть звернутися до НКРЕКП.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні