Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЯк не стати жертвою електронних грабіжників у святкові дні

Як не стати жертвою електронних грабіжників у святкові дні

Этот материал также доступен на русском языке
Остап Бендер знав 400 порівняно чесних способів вилучення грошей у населення. До них додалися й сучасні аферисти.

Вони використовують мобільний та інтернет-зв’язок, віртуальні банківські послуги. Найчастіше жертвами їх стають довірливі люди похилого віку. Посилюється активність електронних грабіжників і у святкові дні, коли люди розслаблені, відпочивають.

Визначити, що вам дзвонить шахрай, насправді дуже просто: справжній банківський службовець ніколи не запитає термін дії картки, CVC-код, логін та пароль від мобільного банку, одноразовий пароль із смс-повідомлення, не запропонує переказати гроші на якийсь резервний рахунок.

Тому перше правило, коли вам зателефонували та сказали про сумнівний переказ із вашого рахунку, — не називати співрозмовнику персональну інформацію.

  • Нікому не повідомляйте персональні дані (паспорт, СНІЛЗ) або дані банківської картки (номер, термін дії, ПІН-код, смс-код безпеки). Навіть якщо вас просить про це співробітник чи служба безпеки банку. Банк має всю необхідну для здійснення операцій інформацію, а співробітники банку не мають права вимагати її у вас.
  • Не втрачайте пильності, якщо вам зателефонували з реального телефону банку, того, що вказано на карті або на офіційному сайті фінансової установи. Шахраї можуть імітувати дзвінок з будь-якого телефону – в інтернеті багато сайтів, що пропонують послугу заміни номера.
  • Не погоджуйтесь переводити гроші зі свого банківського рахунку або своєї банківської картки на «безпечний рахунок» через збій або загрозу шахрайству.
  • Запам’ятайте: найбезпечніший рахунок для ваших грошей це ваш рахунок.
  • Вимог назвати персональну інформацію та пропозицій перевести гроші на резервний рахунок достатньо для того, щоб зрозуміти, що ви маєте справу з шахраями.
  • Відчуваєте, що розмова підозріла чи нестандартна, навіть якщо дзвінок із справжнього номера банку, покладіть трубку і самі передзвоніть за номером телефону, вказаним на звороті карти.

Як варіант, над аферистами можна пожартувати. Зазвичай шахраїв ставить у глухий кут, коли їхні потенційні жертви зізнаються, що так, переводили 100 тисяч гривень у Крижопіль або Тьмутаракань. А на прохання назвати термін дії картки, CVC-код, логін та пароль від мобільного банку можна продиктувати вигадані дані. Аферисти самі кинуть трубку!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні