Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКардіологи попередили, чим може закінчитися прибирання снігу вручну

Кардіологи попередили, чим може закінчитися прибирання снігу вручну

Этот материал также доступен на русском языке
Лікарі з Американської кардіологічної асоціації та дослідники з Оклендського університету (Нова Зеландія) дійшли висновку, що навіть така звична та проста для багатьох річ, як прибирання снігу у дворі власного будинку, може обернутися лихом – серцевим нападом чи раптовою зупинкою серця.

Про це повідомляє Ukr. Media.

«Ручне прибирання снігу – дуже трудомістке заняття саме по собі, але під час нього на людину діють ще й низькі температури, що підвищують кров’яний тиск і водночас звужують коронарні артерії. Ідеальне поєднання для гострих серцевих нападів”, – каже професор медицини Оклендського університету Баррі Франклін.

Так, в одному з досліджень вчені виявили, що після двох хвилин чистки снігу вручну частота серцевих скорочень учасників перевищила верхню межу, встановлену для стрес-тесту серцево-судинної системи (тест з велотренажером).

Такий стан особливо небезпечний для людей, які перебувають у групі ризику розвитку серцево-судинних захворювань, а також тих, хто вже має хвороби серця.

“Прибирання снігу вручну особливо сильно впливає на людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, курять, які страждають на діабет або ожиріння, мають високий рівень холестерину та гіпертонію. Також воно небезпечно для тих, хто недавно переніс серцевий напад, інсульт, операцію з шунтування або коронарну ангіопластику” , – пояснив професор Франклін.

Лікарі радять по можливості використовувати для чищення снігу електричні лопати. Але якщо ви все-таки вирішили прибирати сніг вручну і раптово відчули біль і тиск у грудях, запаморочення та прискорене серцебиття, відразу ж припиніть прибирання і, якщо симптоми не зникнуть за пару хвилин, зателефонуйте в швидку.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні