Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляАкторські байки та історії: Леонід Утьосов

Акторські байки та історії: Леонід Утьосов

Этот материал также доступен на русском языке
Леонід Йосипович Утьосов заслужено користувався всенародною любов'ю та славою.

Після одного святкового концерту, що проходив у Будинку офіцерів, Утьосова запросили на бенкет. Як тільки він з’явився в залі, один із генералів, побачивши його, вигукнув:
— О, Леоніде Йосиповичу! Зараз він нам щось заспіває!
— Із задоволенням, але тільки після того, як товариш генерал нам чогось постріляє, — відповів Утьосов.

Перешкода

У тридцяті роки особливо інтенсивно проводилася політика емансипації, оскільки народного господарства потрібні були робочі руки. Жінки йшли до верстата, ставали сталеварами, трактористами, молотобійцями… Одного разу Леонід Утьосов запитав:
— Леоніде Йосиповичу, а чому у вас в оркестрі не видно жінок? Відстаєте від часу.
— Я зовсім не проти вирівнювання прав чоловіків і жінок, але якщо я візьму в оркестр красивих жінок, то це заважатиме музикантам – відволікати їх. Якщо ж там сидітимуть потворні жінки, це заважатиме мені.

Гаманець

Ще молодим чоловіком, Утьосов їхав до Одеси в переповненому трамваї, і раптом почув, що заплакала дівчина – у неї витягли гаманець. Утьосів поцікавився, скільки було в гаманці грошей. Дівчина відповіла, що 20 копійок. Тоді він дав їй 20 копійок та попросив не плакати. Дівчина заспокоїлася, але, виходячи з трамвая, запитала Утьосова: “Можливо, ви повернете мені гаманець?”

Цитата

На розширеному засіданні колегії Мінкультури СРСР міністр Демичов розпікав діячів культури через відсутність ідеологічної цілісності. На підтвердження він навів якусь ленінську цитату, і тут із зали пролунав голос Утьосова: «Невірно цитуєте, Петро Нілич! У Леніна ось як!..» І – справжню цитату, як із гармати!
Демичов відразу оголосив перерву. Референти помчали перевіряти, і через півгодини Демичов урочисто виголосив: «Дорогий Леоніде Йосиповичу, дякую вам: ви мене поправили абсолютно правильно! Звертаю увагу всіх присутніх: так справжній радянський артист повинен знати твори великого Леніна!»
На що Утьосов, скромно відмахнувшись, відповів: «Ай, що ви кажете! Просто днями мені Мотя Грін приніс номер до Сьомого листопада, то там ця хохма була!»

Дякую за довіру!

Утьосову було 80 років, коли режисер Леонід Марягін запросив його на прем’єру свого фільму – у ньому звучала пісня у виконанні Леоніда Йосиповича. Коли настав час представляти зі сцени знімальну групу, Марягін представив своїх помічників і заявив, що Утьосова теж вважає членом творчого колективу і сподівається ще довго співпрацювати з ним.
Зал зааплодував, а Утьосов підвівся і сказав: «Можливо, я розповім вам один анекдот, що підходить до нагоди? Одного 80-річного старця засудили до 25 років ув’язнення. Старець цей розплакався і сказав суддям: «Громадяни судді, дякую вам за надану довіру!»

Читайте також:
Кіно: акторські байки

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні