Середа, 17 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк правильно користуватися піротехнікою у новорічні свята

Як правильно користуватися піротехнікою у новорічні свята

Этот материал также доступен на русском языке
Будь-які свята, а новорічні особливо, супроводжуються барвистими салютами.

Опівночі небо розпускається вогняними квітами. Це феєрверки, вогняні іграшки, якими навіть дорослі іноді не вміють правильно використовувати. В результаті можуть постраждати тварини, природа, перехожі і сам салютуючий. Щоб уникнути лиха, необхідно пам’ятати про правила використання піротехніки.

Піротехніка у законодавстві

До розважальних піротехнічних засобів (піротехніки) відносяться: феєрверки, петарди, бенгальські свічки, хлопавки, ракети тощо. Їх продаж та використання регулюється ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», а також ухвалою Кабінету Міністрів №839 «Про затвердження Технічного регламенту піротехнічних виробів».

При цьому органи місцевого самоврядування мають право самостійно вирішувати питання продажу та використання піротехнічних засобів: на території міста/села/селища можуть встановити заборону на піротехніку.

Штрафи

За порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів передбачено накладення штрафу від 595 до 1020 грн з конфіскацією піротехніки (ст.195-6 КУпАП).

Однак, якщо дане порушення скоїла особа, яка протягом року була піддана адміністративному стягненню за це правопорушення, то їй загрожуватиме штраф від 1020 до 1700 грн з конфіскацією піротехніки.

За порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші у населених пунктах та громадських місцях настає відповідальність у вигляді попередження чи накладення штрафу: для громадян – від 85 до 225 грн; для посадових осіб/громадян-суб’єктів господарської діяльності – від 255 до 510 грн (ст.182 КУпАП).

Якщо згадані вище особи чинили протягом року подібну провину, то при повторному порушенні штраф зросте: для громадян від 255 до 510 грн, з конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехніки, інших предметів порушення тиші; для посадових осіб/громадян-суб’єктів господарської діяльності – від 850 до 2550 грн, з конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехніки, інших предметів порушення тиші.

Обмеження за віком при купівлі та використанні піротехніки

Іноді, не всю піротехніку ви можете придбати – багато залежить від вашого віку. Обмеження за віком стосується кількох видів піротехнічних засобів. Піротехніка поділяється на:

  1. Феєрверки:
    класу 1 (загального використання, мають дуже низький рівень небезпеки та шуму та можуть використовуватись у житлових будинках);
    класу 2 (загального використання, мають низький рівень небезпеки та шуму та не призначені для використання в житлових будинках);
    класу 3 (загального використання, що мають середній рівень небезпеки та не призначені для використання у житлових будинках);
    класу 4 (професійного використання, які мають високий рівень небезпеки);
  2. Сценічні піротехнічні вироби:
    класу Т1 (мають низький рівень небезпеки);
    класу Т2 (мають високий рівень небезпеки та призначені для використання виключно особами зі спеціальною підготовкою);
  3. Піротехнічні вироби, зокрема ті, що призначені для транспортних засобів:
    класу Р1 (мають низький рівень небезпеки);
    класу Р2 (мають високий рівень небезпеки та призначені для використання виключно особами зі спеціальною підготовкою).

Таким чином, заборонено продавати або передавати:

  • феєрверки класу 1 – особам до 12 років;
  • феєрверки класу 2 – особам до 16 років;
  • феєрверки класу 3 – особам до 18 років;
  • сценічні піротехнічні вироби класу Т1 та піротехнічні вироби класу Р1 – особам віком до 18 років.

А також заборонено продавати або передавати феєрверки класу 4, сценічні піротехнічні вироби класу Т2 та піротехнічні вироби класу Р2 особам, які не мають спеціальної підготовки.

Купувати піротехнічні вироби необхідно лише у спеціалізованих торгових місцях та вимагати у реалізаторів сертифікат якості. Не намагайтеся зробити феєрверки вдома самостійно або купувати їх на стихійних ринках/підземних переходах.

Якщо використовувати піротехніку можна, то за яких умов?

Якщо ваш орган місцевого самоврядування дозволяє на території міста/села/села продаж та використання піротехніки, то варто пам’ятати про рекомендації Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

  1. Уважно ознайомтеся з інструкцією та суворо дотримуйтесь вказівок. Кожен виріб повинен мати інструкцію, яка містить обмеження в користуванні за віком (чи можна давати в руки дітям) та правила утилізації.
  2. Вивчіть зовнішній вигляд виробу. В обов’язковому порядку на піротехнічному виробі мають бути нанесені: знак відповідності технічним регламентам та ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, який провів процедуру оцінки відповідності піротехнічного виробу.
  3. Переконайтеся, що термін їхньої придатності не минув. Пам’ятайте, що не можна використовувати вироби після закінчення терміну придатності, а також ті, що мають дефекти: зіпсовані, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або ґноту.
  4. Забороняється запускати петарди, феєрверки, ракети з балконів або закриті приміщення. Запускати феєрверки слід на відстані щонайменше 100 метрів від будинків та інших об’єктів.
  5. Не можна зберігати піротехнічні вироби біля обігрівачів та опалювальних приладів: батарей, електричних та газових печей.
    Не варто носити піротехніку в кишенях та підпалювати, тримаючи в руках.
  6. Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, а постарайтеся одразу ж відійти на безпечну відстань – 30-50 метрів. До будь-якого піротехнічного виробу підходить мінімум через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще не наближатися ще довше.
  7. При використанні найпростіших піротехнічних засобів, хлопавок та бенгальських вогнів слід також дотримуватися певних правил. Вміст хлопавки вилітає з корпусу під тиском, тому снаряд заборонено направляти в обличчя і на освітлювальні прилади. Хлопавки не можна використовувати поблизу відкритого вогню, свічок тощо. Все це може призвести до спалаху конфетті або серпантину.
  8. Кольорові бенгальські вогні виділяють у процесі горіння шкідливі речовини, тому спалювати їх краще лише на відкритому повітрі, або одразу добре провітрити приміщення.
  9. Пам’ятайте, що поруч із вами можуть бути люди похилого віку, діти, хворі, військові: для них гучні вибухи святкових салютів можуть мати тяжкі наслідки фізичного та психологічного характеру.

Читайте також:
Як уберегти домашніх улюбленців від наслідків святкових салютів

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні