П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіУкраїнців штрафуватимуть за збирання ягід та грибів у лісі: скільки доведеться заплатити?

Українців штрафуватимуть за збирання ягід та грибів у лісі: скільки доведеться заплатити?

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз багато ЗМІ пишуть про те, що українцям заборонили збирати у лісах ягоди, трави та гриби, що вже навіть є штрафи. Так, з січня 2022 року за кожну зірвану квітку вимагатимуть по 30 грн, а за гриб – по 75 грн. Що ж чекає на любителів тихого полювання та ягідників у новому році?

Насправді жодних нових заборон не з’явилося – ходити за грибами у звичайний ліс, як і раніше, можна. Покарання стосується лише територій суворих заповідників. І штрафи за незаконний збір ресурсів у таких місцях справді зросли, причому одразу вдесятеро.

Про це йдеться в оновленій постанові Кабінету міністрів та офіційному поясненні Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів. Згідно з документом, тепер штрафи підвищуватимуться щороку. До цього суми не переглядали з 2013 року.

“Забороняється збирати гриби, зривати рослини або робити будь-які інші дії на території строгого заповідника… Такі зони створюються спеціально для збереження червонокнижних тварин та рослин. Перебування сторонніх у них заборонено, є відповідні таблички із повідомленням. Та й служба охорони повідомляє відвідувачів про обмеження. Тож випадково помилитися та зібрати заборонене через незнання у таких зонах неможливо”, – упевнені в міністерстві.

Варто відзначити й інше, що навіть у дозволених місцях гриби та ягоди можна збирати лише для власних потреб. Якщо українець хоче зайнятися відповідним промислом, йому потрібно отримати офіційний дозвіл.

Якими будуть нові штрафи для порушників?

Оновлені покарання для браконьєрів набирають чинності 1 січня 2022 року. Слід зважати, що для кожного порушення існує свій список заборонених територій. У жодну із них взагалі не входять зони, що не належать до природно-заповідного фонду (тобто не національні природні парки, заповідники, ботсади, дендрологічні парки).

Відтак за один зрізаний у суворому заповіднику гриб встановлено штраф у 75 грн. Заготівля дикорослих квітів у таких зонах карається штрафом у 30 грн за одну квітку. Збір ягід коштуватиме порушнику 378 грн/кг, а горіхів та інших плодів – 1154 грн.

Штрафи за нелегальне полювання на оленя чи кабана підвищено до 30,3 тис. грн.

За вилов риби в заборонених зонах покарання становить від 83 до 12,5 тис. грн за штуку (залежить від виду риби, найдешевші карасі, найдорожчі – осетрові).

За знищення жаб оштрафують на 14-130 грн. (залежить від виду жаби).

За пошкодження водоростей – 75-415 грн/кг, моху – 135 грн за дециметр, папороті – 30-135 грн.

За нелегальну вирубку чи пошкодження одного дерева (так що воно перестане рости) доведеться заплатити від 257 до 18,3 тис. грн. Розмір штрафу залежить від діаметра деревини. Якщо пошкодження не зупиняє зростання дерева, нижчий штраф – від 61 до 4,6 тис. грн.

Знищення одного куща коштуватиме порушнику 227-683 грн.

Збитки, завдані газонам, залежать від площі – за 1 кв. м лугового газону покарають штрафом 198 грн., звичайного газону – 259 грн, партерного – 320 грн.

Пошкодження клумб з півоніями та жоржинами коштує 168 грн за рослину, з іншими квітами – 91 грн.

Заготівля сіна у природно-заповідних зонах без спецдозволу обійдеться порушнику в 11,4-50,1 тис. грн за кожний гектар.

Випас худоби – 251-754 грн за голову тварини.

Штрафи вирішили підвищити, зокрема тому, що порушення сильно почастішали. У Міністерстві захисту навколишнього середовища та природних ресурсів підрахували: лише за три квартали 2021 року у межах природно-заповідного фонду було зафіксовано більше порушень, ніж за 2020 рік.

Читайте також:

Джерело: obozrevatel.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні