П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЕкономіст назвав умову, за якої розмір мінімальної пенсії може становити 3250 гривень

Економіст назвав умову, за якої розмір мінімальної пенсії може становити 3250 гривень

Этот материал также доступен на русском языке
На сьогоднішній день мінімальна пенсія в Україні становить 1934 грн, а може - і 3250 грн. Все просто: розмір мінімальної пенсії в Україні повинен бути прив'язаний до розміру мінімальної зарплати.

Таку пропозицію в програмі The Guest на телеканалі OBOZREVATEL озвучив економіст Олександр Савченко.

Економіст назвав підвищення мінімальної зарплати, яке відбувається на постійній основі, “досягненням для державного сектора і чиновників” і поганою новиною для пенсіонерів, оскільки таке зростання призводить до інфляції, яка не враховується в пенсіях.

– Це досягнення для державного сектору та чиновників. В основному це підвищення заробітної плати в державному секторі. Для когось вона зросла на 500 гривень, а для деяких заступників міністрів – на 25 тисяч гривень, адже є пропорційне зростання від мінімальної до максимуму. Всі в цьому зацікавлені, – відмітив Савченко.

– Хто не зацікавлений? Пенсіонери. Ми підвищуємо мінімальну зарплату – це додаткова інфляція. А для пенсіонерів пенсія залишилася такою ж, як і була. Вони є жертвами такої політики, – наголосив він і додав, що в Україні мінімальну пенсію отримають близько 5 мільйонів громадян.

Ситуацію можна поліпшити, якщо мінімальна зарплата прив’язана до мінімальної пенсії. Щоб мінімальна пенсія становила 50% від мінімальної зарплати. Так, якщо мінімальна зарплата в Україні становить 6500 гривень на місяць, мінімальна пенсія повинна становити 3250 гривень.

При цьому експерт визнав, що в Україні спостерігається аномальне співвідношення пенсіонерів і працюючих громадян, які наповнюють пенсійний фонд.

– У нас понад 12 мільйонів пенсіонерів та одержувачів соціальної допомоги. Трохи менше 10 мільйонів тих, хто працюють і сплачують соціальні внески У Європі 2,5 працівники годують одного пенсіонера, у нас одна працююча людина годує 1,2 пенсіонера. Це нонсенс, – сказав Олександр Савченко.

Саме тому, на думку економіста, держава не може дозволити собі суттєво збільшити соціальні виплати.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні