П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНововведення для українських водіїв у 2022 році: штрафи, техогляд та навчання

Нововведення для українських водіїв у 2022 році: штрафи, техогляд та навчання

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку уряд намагається вдосконалити законодавчу базу нашої країни, але не всім ці нововведення подобаються.

Люди обурені, а нові правила все ж з’являються, – пише “ТСН.Авто”.

Експерти розповіли, що чекає українських водіїв у 2022 році.

Технічний огляд транспортного засобу

По-перше, це технічний огляд. Обов’язковий техогляд легкових автомобілів в Україні був скасований в липні 2011 року. Але згідно з директивами ЄС, ця норма в нашій країні повинна повернутися. Але для деяких автомобілістів це катастрофа. Адже, щоб пройти перевірку, автомобіль повинен відповідати екологічним нормам, тож автомобілі, яким понад 15 років зробити це не зможуть, а таких машин на наших дорогах дуже багато. Також автомобіль, який потрапив у серйозну аварію, не пройде техогляд, і це привіт більшості автомобілів з США. Як буде працювати ця система, невідомо.

За що доведеться заплатити штраф – 51 тисячу гривень?

Тепер перейдемо до штрафів. Вони також були змінені.

“Якщо водій перебуває за кермом без відповідних дозвільних документів, йому загрожує адміністративне стягнення в розмірі 425 грн. Якщо людина взагалі не має прав – покарання складе 3400 грн. Повторне порушення цього пункту правил тягне за собою адміністративне стягнення в розмірі 20 400 грн. Також у 2022 році зросте відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Таким чином, водій, який керував автомобілем напідпитку, заплатить 17 тисяч гривень, а для кращого ефекту його позбавлять ліцензії на 12 місяців. У разі повторного правопорушення водієві доведеться поповнити державну скарбницю на 34 000 грн і забути про документи на 3 роки. А для тих, хто перебуває “в танку”, втретє штраф сягне 51 000 грн і позбавлення водійських прав на 10 років”,- кажуть експерти.

Нові податки для автовласників

Податок на розкіш також буде оновлено. Тепер під його дію потраплять автомобілі з ціною 45 тисяч доларів (близько 1,215 млн грн). Якщо говорити про розмір оподаткування, то з одного такого автомобіля потрібно буде внести в бюджет 25 000 грн. Якщо автовласник запізнився з оплатою протягом 60-90 днів, то до штрафу буде додана сума в розмірі 10%.

Європейська система підготовки водіїв

З 2022 року Україна має перейти на Європейську систему підготовки нових водіїв.

«Це означає, що теоретична частина тренінгу буде меншою, а практичні вправи залишаться незмінними. Так, для найпопулярнішої категорії В (автомобілі) час теоретичної підготовки скоротили з 100 до 63 годин. Також водії вивчатимуть більш сучасні дорожні ситуації та проблеми, пов’язані з експлуатацією електромобілів», – кажуть експерти.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні