Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїна, 2022 рік: пенсія у більшості не сягне прожиткового мінімуму

Україна, 2022 рік: пенсія у більшості не сягне прожиткового мінімуму

Этот материал также доступен на русском языке
Наступного року більшість українців отримають пенсії, нижчі за прожитковий мінімум.

12 етапів підвищення пенсій та фактичний прожитковий мінімум

На 2022 рік Міністерство соціальної політики запланувало 12 етапів підвищення пенсій, якими мають бути охоплені усі пенсіонери. Проте загалом більшість цих підвищень будуть зовсім малими та погоди не зроблять. Багато які літні люди залишаться за порогом бідності, адже їхні пенсії не сягатимуть навіть фактичного прожиткового мінімуму.

Фактичний прожитковий мінімум істотно відрізняється від умовного значення, яке закладено як базове для розрахунку багатьох бюджетних показників. Наразі умовний прожитковий мінімум для людей непрацездатного віку, закладений у бюджеті, становить 1934 гривні. Фактичний прожитковий мінімум для цієї категорії громадян становить 3723 гривні. Це розрахунки Мінсоцполітики.

Водночас, за прогнозами, у 2022 році дефіцит Пенсійного фонду сягне рекордної позначки – близько 200,6 млрд. гривень. Отже, розраховувати на істотне підвищення пенсій українцям не випадає, для більшості воно буде символічним.

Уряд намагається якнайшвидше запровадити накопичувальну пенсію. Але вона запрацює (якщо взагалі запрацює) лише у віддаленій перспективі. Сьогоднішні ж 11 мільйонів українських пенсіонерів залишаються у скрутному становищі. Причому половина українців отримує пенсію, нижчу за середню.

Сьогодні середня пенсія в Україні становить 3980 гривень. Цим показником хвалиться Кабмін, оскільки вперше з 2014 року вдалося вийти на розмір середньої пенсії вище за фактичний прожитковий мінімум.

Тим часом в Україні залишаються мільйони пенсіонерів, виплати яких і близько не сягають фактичного прожиткового мінімуму. Мінімальна пенсія в Україні дорівнює не фактичному, а номінальному прожитковому мінімуму. На сьогодні вона становить 1934 гривні.

Багато хто, у кого повний страховий стаж роботи (для жінок це 30 років, а для чоловіків 35), отримують мінімальну пенсію – лише 2600 гривень. Та й ту їм виплачують лише з 65 років, а до 65 люди змушені перебиватися ще меншою пенсією.

Основні причини низьких пенсій
  • відсутність детінізації зарплат;
  • відмова підвищувати мінімальну зарплату рівня реальної позначки;
  • складна ситуація в економіці.

Всі ці три проблеми взаємопов’язані і не вирішаться по одній. Їх слід вирішувати комплексно. Наразі уряд робить відчайдушні спроби вивести економіку з тіні. Впровадження РРО у підприємців, фінансовий моніторинг, боротьба з контрабандою, деолігархізація – це спроби наповнити бюджет. Якщо уряду вдасться реалізувати хоча б половину задуманого – це вже буде велика перемога. Однак багато хто з пенсіонерів може не дожити до цієї перемоги.

Читайте також:

Джерело: Today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні