П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 22 грудня - День енергетика

Цей день в історії: 22 грудня – День енергетика

Этот материал также доступен на русском языке
22 грудня - 356-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 9 днів. Цей день в історії ознаменувався багатьма цікавими подіями.

День енергетика

Щороку 22 грудня в день зимового сонцестояння в Україні святкується День енергетика. Символічно, що свято збігається з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.

Цього дня на профільних підприємствах відбуваються святкові заходи, концерти і урочисті церемонії, нагородження кращих працівників.

День працівників дипломатичної служби

22 грудня в Україні щорічно святкується День працівників дипломатичної служби, встановлений Указом Президента від 21.11.05 № 1639/2005.

Дата для свята була обрана в зв’язку з тим, що в цей день в 1917 році Урядом Української Народної Республіки був створений Генеральний секретаріат міжнародних справ.

Це професійне свято українських дипломатів і співробітників дипмісій, посольств і консульств країни.

Що сталося в Україні та світі 22 грудня

1845 —у Філадельфії (США) вперше продемонстровано роботу першого синтезатора голосу, створеного німецьким винахідником Йозефом Фабером.

1882 — помічник американського винахідника Томаса Едісона, Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив нею ялинку в себе вдома на Різдво.

1894 — військовий суд в Парижі оголосив вирок у сумнозвісній “справі Дрейфуса”.

1895 — німецький фізик Вільгельм Рентґен опромінив руку своєї дружини “Х-променями”, отримавши один із перших у світі рентґенівський знімок (найперший за три роки до нього отримав український фізик Іван Пулюй).

1917 — Конгрес США ввів у країні “сухий закон”.

1923 — почала діяти телефонна лінія Петроград-Харків.

1938 — біля берегів Південної Африки спіймали першу латимерію (найдавнішу зі сучасних риб).

1941 — британський прем’єр-міністр Вінстон Черчілль прибув до Вашингтону для переговорів з президентом США Франкліном Рузвельтом щодо об’єднання англо-американських зусиль і вироблення спільної стратегії у війні проти Німеччини та Японії. Наслідком переговорів стало створення “Об’єднаних Націй”.

1947 — Установчі збори Італії ухвалили першу республіканську конституцію.

1972 — У Білій Церкві на комбінаті шин і гумовотехнічних виробів випущено першу продукцію.

1988 — Південно-Африканська Республіка підписала з ООН угоду, згідно з якою здобула незалежність остання в Африці колонія — Намібія.

1989 — у Соціалістичній Республіці Румунія перемогла народна революція, спрямована проти режиму Ніколае Чаушеску, до влади прийшов Фронт національного порятунку.

2015 — приватна космічна компанія SpaceX вперше в історії вертикально приземлила перший ступінь ракети-носія Falcon 9.

Раніше ми розповідали, коли відзначається День солідарності людей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні