Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: що цікавого сталося 18 грудня?

Цей день в історії: що цікавого сталося 18 грудня?

Этот материал также доступен на русском языке
18 грудня - 352-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 13 днів.

День працівників РАЦС

Щороку 18 грудня професійне свято відзначають працівники органів державної реєстрації актів цивільного стану. Днем утворення РАЦС України є 18 грудня 1917 року, коли був прийнятий «Указ про цивільний шлюб, дітей та ведення книг актів стану», який визнавав офіційний статус шлюбу лише тоді, коли він був зареєстрований у відповідних державних органах, які стали РАЦСами.

Хоча повне право на існування РАЦСи отримали тільки 4 січня 1918 року. У цей день була видана «Інструкція», яка затвердила за собою створення Відділів записів шлюбів і народжень при волосних, повітових і міських управах.

З того часу церква перестала виконувати обов’язки по запису відомостей. Всі архіви метричних книг були передані на зберігання відділам РАЦС.

Міжнародний день мігрантів

Сьогодні також відзначається Міжнародний день мігрантів. Генеральна Асамблея ООН 4 грудня 2000 року заснувала і вирішила відзначати його щорічно 18 грудня (резолюція 55/93). Таке рішення було прийнято у зв’язку з тим, що в останні роки кількість мігрантів по всьому світу значно зросла.

День арабської мови

День арабської мови відзначається в ООН з 2010 року. Тоді, напередодні Міжнародного дня рідної мови, Департамент зі зв’язків з громадськістю ООН запропонував встановити своє свято для кожної з шести офіційних мов організації.

Для Дня арабської мови дата 18 грудня була обрана в міжнародному календарі. У цей день в 1973 році Генеральна Асамблея ООН включила арабську мову в число офіційних і робочих мов Організації Об’єднаних Націй.

В даний час кількість людей, що говорять різними варіантами арабської мови, становить близько 400 мільйонів осіб.

Пам’ятні дати 18 грудня

У 1865 році США прийняли тринадцяту поправку до Конституції США, що скасовує рабство.

У 1917 році в Києві була відкрита Українська державна академія мистецтв. Її першим ректором був художник-графік Георгій Нарбут.

У 1940 році був затверджений «План Барбаросса» – схема нападу нацистської Німеччини на СРСР.

У 1958 році був запущений перший у світі супутник зв’язку.

Раніше ми розповідали, чим запам’яталося в історії України та світу 16 грудня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні