П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДесять емоцій, що створюють проблеми з тиском

Десять емоцій, що створюють проблеми з тиском

Этот материал также доступен на русском языке
Наш артеріальний тиск легко скаче туди-сюди через сильні емоції. Які саме переживання викликають проблеми з ним та як не допустити розвитку серйозних захворювань серця?

Тиск часто змінюється від хвилювань. Дуже розпереживалися – і він різко підскочив. Емоції на нулі – і він може легко знизитися. Зв’язок із психосоматикою очевидний. Гіпертонія та гіпотонія є захворюваннями, які часто бувають саме психосоматичними, і за кожне з них відповідають різні емоції, не лише хвилювання. Звичайно, при лікуванні цих станів лікар мусить оцінити і саме серце, але душевний баланс слід врахувати, інакше симптоми повторюватимуться знову або хвороба переросте у хронічну.

Причини підвищеного тиску (гіпертонії)

Насамперед, на наше серце впливає тривалий стрес. Короткий теж впливає – пульс частішає, серце буквально готове вистрибнути з грудей. Але в рідкісних коротких стресових ситуаціях шкоди це не завдає. А от якщо вони повторюються або тривають довго, серце й далі існує у такому ритмі, що дуже складно.

Що ж викликає гіпертонію найчастіше?

  • Підвищена тривожність, страхи. Як ми вже сказали, раптові стреси одразу прискорюють серцебиття та підвищують тиск.
  • Неприйняття ситуації. Ми мовби боремося з невидимим ворогом, змушуючи організм мобілізуватися, тим самим виснажуючи його.
  • Песимізм до інших людей і себе самого.
  • Озлобленість, сильні негативні емоції.
  • Перфекціонізм. У постійній гонитві за ідеалом організм просто не може розслабитися, а серце, як його головний “мотор”, теж б’ється на підвищеній швидкості.
  • Егоїзм, бажання постійно контролювати все (людей, ситуації) та невдоволення або переживання у разі втрати контролю. У декого такий спосіб іноді працює як маніпуляція, причому не завжди свідомо. Наприклад, якщо літній батько не хоче, щоб його дитина робила якийсь вчинок, у нього часто прихоплює серце — це навіть не обман, це його організм отримує такий сигнал від мозку.

Під час лікування гіпертонії важливо не лише вживати ліки, а й навчатися боротися з тривогами, страхами, панічними атаками, а також повертати у життя позитив та легкість.

Причини зниженого тиску (гіпотонії)

Якщо високий тиск часто супроводжує надто активних та агресивних людей, то зі зниженим усе навпаки. Його викликають:

  • Закритість, скутість, надмірна скромність, відсутність рішучості. Наша енергія має виходити назовні, а при закритості (через різні причини) вона циркулює всередині, виснажуючи організм.
  • Втрата надії. Коли руки опускаються, накочує втома і апатія, віри у світле майбутнє немає, то організм починає працювати інакше.
  • Самотність, почуття покинутості і безпорадності, брак любові (іноді це може тривати з самого дитинства).
  • Відмова брати на себе відповідальність за своє життя. Часто такі люди звинувачують у всьому обставини та інших людей, а ще дуже забобонні.

Лікування також буде комплексним, і психологічна його частина полягає в тому, щоб навчитися розуміти, чому страшно або не хочеться робити щось у житті, звідки береться невпевненість у собі, скутість, закритість. Важливо усвідомити свій потенціал та навчитися його реалізовувати. Також треба навчитися ставити цілі та покроково їх виконувати.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні