Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПодаток на витрати: за що доведеться доплатити українцям?

Податок на витрати: за що доведеться доплатити українцям?

Этот материал также доступен на русском языке
У вересні 2022 року в Україні наберуть чинності новації в податковому законодавстві. Податкова служба буде жорстко контролювати всі доходи і порівнювати їх з витратами. Якщо українець отримує мінімальну зарплату і при цьому живе на широку ногу, він не зможе уникнути серйозної розмови з податковими органами.

Як буде працювати непрямий метод податкового контролю?

Такий моніторинг фінансових операцій громадян називається непрямим методом податкового контролю. Це буде працювати так. Наприклад, українець купує дорогу квартиру. Але, згідно з його офіційними доходами, він не може дозволити собі таке житло. Тоді податкова вимагає від покупця пояснити походження витрачених грошей. Якщо регулятор не отримує пояснень, він стягує податок у розмірі 19,5% за покупку.

Подібна система буде працювати з іншими дорогими покупками, такими як автомобіль, цінні ювелірні вироби або навіть великий банківський депозит.

Сплатити додатковий податок за квартиру, куплену 10-15 років тому

Не виключено, що податківці можуть попросити сплатити додатковий податок навіть за квартиру, придбану 10-15 років тому.

Контроль за «білими» доходами українців ведеться з 1995 року. Тобто в процесі перепродажу квартири або автомобіля, придбаного в зазначений термін, громадянин цілком може потрапити в біду у вигляді несплачених податків у минулому.

Це може стосуватися нерухомості, яка була куплена з зарплати “в конвертах”.

Щоб не отримати “привіт з минулого”, українцям пропонують скласти декларацію про свої неоподатковувані доходи і майно в рамках податкової амністії. Це можна зробити до 1 вересня 2022 року. Тоді податок, який потрібно буде заплатити за ту ж квартиру, куплену з «тіньового» доходу, складе не 19,5%, а лише 5%.

Важливо відзначити, що за правилами податкової амністії житло площею до 120 квадратних метрів можна не декларувати, але чи залишиться ця норма в новому законі про податковий контроль, поки що невідомо.

Читайте також:

Джерело: gsminfo.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні