Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 53 роки тому з'явилася перша комп'ютерна миша

Цей день в історії: 53 роки тому з’явилася перша комп’ютерна миша

Этот материал также доступен на русском языке
9 грудня відбулося багато подій в історії не лише України, а й усього світу.

Сьогодні – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності та запобігання цим злочинам.

У 2006 році на Всесвітньому саміті глав держав та урядів одноголосно підтвердили, що кожна держава повинна захищати своє населення від геноциду, військових злочинів, етнічних чисток та злочинів проти людяності.

геноцид

 

У другій статті Конвенції про запобігання злочинові геноциду та покарання за нього геноцид визначається як «дії, вчинені з наміром знищити, повністю або частково будь-яку національну, етнічну, расову або релігійну групу…».

 

Також 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Цього дня 2003 року в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набрала чинності як міжнародний правовий документ, обов’язковий до виконання її сторонами. До кінця 2009 року Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували.

Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов’язує країни, які його підписали, встановлювати відповідальність за корупцію за законом. Кримінальними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних коштів та відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, слід повертати кошти до тієї країни, з якої вони надійшли внаслідок корупції.

А ще 9 грудня – це День народження комп’ютерної миші. З’явилася вона 53 роки тому, 1968 року. Саме в цей день американський винахідник Дуглас Енгельбарт зі Стенфордського дослідницького інституту на конференції з обчислювальної техніки у Сан-Франциско показав у роботі першу у світі комп’ютерну мишу. Вона мала вигляд дерев’яного куба на коліщатках з однією кнопкою.

Своїм ім’ям комп’ютерна миша завдячує проводу – він нагадував винахіднику хвіст справжньої миші.

 

Першу сучасну мишу зібрав інженер Білл Інгліш, а програми для демонстрації її можливостей написав Джеф Руліфсон. Усередині пристрою були два металеві диски: один обертався, коли пристроєм рухали вперед, інший відповідав за рух миші вправо та вліво.

Пізніше ідеєю зацікавилася компанія Xerox. Її дослідники змінили конструкцію миші, і вона стала схожою на сучасну. На початку 70-х років компанія Xerox уперше представила мишу як частину персонального комп’ютера. Вона мала три кнопки, замість дисків кульку та ролики, а коштувала 400 доларів!

1983 року фірма Apple випустила свою власну модель однокнопкової миші для комп’ютера Lisa, вартість якої вдалося знизити до 25 доларів.

Широку популярність миша набула завдяки використанню в комп’ютерах Apple Macintosh і пізніше в Windows для IBM PC.

Події та пам’ятні дати

1918 – Директорія УНР відновила закон про восьмигодинний робочий день.

1931 – початок Другої Іспанської Республіки.

1953 – у США компанія Дженерал Електрик оголосила про звільнення всіх співробітників-комуністів, що незабаром і було реалізовано.

1990 – перемога на президентських виборах Леха Валенси.

2004 – набрали чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.

2005 – у Лондоні закінчилася експлуатація Рутмастера – знаменитих двоповерхових червоних автобусів, які багато років були символом Лондона.

2007 – у Ялті відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про події та свята 7 грудня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні